9789127136816FoodTraveler 1

Kokboksrecension – The Food Traveler

Jag har tänkt rätt länge att jag ska skriva lite kokboksrecensioner i bloggen då jag i det närmaste är besatt av kokböcker. Idag blir det en liten text om The Food Traveler av Zvonko Sokcic m fl (Natur och Kultur).

Jag är som sagt besatt av kokböcker men jag är å andra sidan förbannat kräsen och det finns flera kategorier kokböcker jag inte ens skulle ta i med tång, som t ex varianter på ”enkel och snabblagad vardagsmat” eller böcker som behandlar tokdieter. Jag gillar det genuina där utgivningen är driven av sann passion och en stor portion nördighet. Mina kokboksrecensioner kommer därför till stor del behandla böcker som jag från början tror är jävligt bra. För övrigt så fick jag ett recensionsexemplar av Natur och Kultur, lika bra att vara tydlig med det.

The Food Traveler – runt världen på 60 recept av Zvonko Sokcic

9789127136816FoodTraveler 1

Medförfattare är: Anders Wennerstrand, Karl Linde och Miroslav Sokcic.

Förr reste jag mycket i jobbet och fick då tillfälle att upptäcka otroligt mycket spännande mat. Under doktorandtiden var det inte ovanligt att jag brände en hel konferensveckas traktamente på en brakmiddag på ortens finaste restaurang. Det var alltid värt det trots att min ekonomi på den tiden inte var så god. Det hände väl i och för sig att jag skickade iväg en tusenlapp på en pytteliten konjak och det kunde kännas lite ovärt efteråt, men vad fan, vi lever bara en gång. Ät och drick bra för sjutton.

Numer så reser vi inte så mycket alls jag och min fru. Ett av skälen är att jag är så förbannat bekväm och tycker det är bökigt att resa med barn och ett annat skäl är det miljömässiga. Främst det där med bökigheten, jag är bedrövlig på sånt och borde skärpa mig. Jag brukar tänka att jag reser i min matlagning istället och där kommer den naturliga övergången till den här boken.

Bokens genomgående idé är att från en handfull regioner presentera något som närmast skulle kunna beskrivas som street food, d v s högkvalitativ men ändå lite gatumatsaktigt käk. Man skippar fine dining och går på just den maten jag (och många andra) älskar mest. Recepten är på intet sätt avancerade och vem som helst klarar nog att laga maten i sitt eget kök men författarna poängterar ett flertal gånger vikten av att välja högkvalitativa råvaror; något jag gärna skriver under på själv. Regioner som tas upp är bland andra Barcelona, Kalifornien, Vietnam och Bali och från dessa regioner plockas några av författarnas favoriträtter fram. Det är allt från Lobster rolls, till nudelrätter, friterat fläsk och thailändska biffsallader. Inte bara blir jag sugen på att laga i princip all mat som presenteras i boken, jag blir också inspirerad att ge mig ut på matresor. Det får minsann bli mer av den varan.

Det som är positivt

I princip alla rätter är rätter som jag vill laga. Alla är inte direkt några nyheter för mig och flera saker har jag redan lagat ett flertal gånger, men det gör inget. Det finns nya infallsvinklar på dess rätter som jag gillar. Snygga bilder är det dessutom.

Det negativa

Jag gillar när en kokbok blir lite berättande och prosaisk. Någon som verkligen brukar lyckas med det är Jamie Oliver och bland de bästa språken jag stött på i en kokbok står Jonas Cramby för i sina två kokböcker, där man inte sällan sitter och ler åt någon rolig formulering. I den här boken försöker man med det berättande. Varje regionskapitel inleds med en liten text, men dessvärre tycker jag inte alls att de texterna slår an de där strängarna som jag vill bli spelad på. Visst är det läsvärt men inte mer och det känns en gnutta opersonligt på något vis. Det enda i textväg som egentligen är bra i boken är förordet av Mons Kallentoft, där han får breda ut texten kring sitt stora äta-ute-och-långt-borta-intresse.

Slutord

Det negativa har alltså knappt något med maten och recepten att göra och boken måste man så klart köpa om man är intresserad av internationell street food. Jag tycker den är riktigt bra och jag är helt övertygad om att jag kommer laga en massa mat ur den.

Vill du få en liten försmak på boken medan du väntar på att din beställning ska landa i brevlådan så har DN publicerat tre recept från boken. Dessa hittar du här:

Breakfast burritos
Pho – nudelsoppa
Ankrilette