P1060250

Buffalo wings på grillen

Det här mina vänner, kan mycket väl vara det godaste som passerat min grill det senaste året.

 

Ni vet väl att jag numer bloggar på Feeders, en blogg som jag och Mia Peterson byggt upp tillsammans. Där tar vi nördandet ytterligare en nivå och både Mia och jag har en massa grillgrejer på gång. Lättast har man koll på oss genom att följa vår Facebooksida. Hoppas vi ses där

 

Jag vet att det verkligen inte är något nytt under solen. Jag har själv gjort alla möjliga varianter på vingar i fritösen genom åren, även buffalo wings. Det fantastiska här var att de lyfte så otroligt mycket av att grillas. Jag gör inte heller anspråk på att just ha stoppat in något själv i receptet, det är en del Serious Eats, en gnutt Foodnetwork, Chow, BBC Food och en hel del annan surfning och några olika försök som resulterat i receptet.

Det är ju dessutom 4 juli idag så det passar fint med en bloggpost på typiskt amerikansk mat.

Det är inte heller någon hemlis att jag älskar kycklingvingar. De erbjuder en lysande balans mellan ben, fett och kött och skinnet blir alltid otroligt knaprigt och fint. Vingar på grillen är dessutom alldeles utmärkt så det kan jag verkligen rekommendera i sommar. 

Matlagningsprincipen jag följer med vingar är att jag först torrkryddar vingarna och därefter pudrar dem i någon form av stärkelse och friterar eller grillar dem. När de är ordentligt genomlagade och har krispig yta slänger jag ner dem i en stor skål med någon söt glaze och rör om så deras ytor täcks helt. Den där krispklibbiga konsistensen som uppstår är 100 gånger bättre än sex, så är det bara. Begriper du inte det så är du för ung, alternativt har för dålig smak.

Här finns länk till ett recept på en japansk variant och här en ytterligare vingrätt av amerikanskt stuk. Vill du testa något annat med buffalo sauce så rekommenderar jag det här receptet.

Det där med att ha en kall ädelostsås till de heta vingarna, vad är det med det? Ptja, ”blue cheese dip” är väldigt vanligt i USA och man förstår varför. Det finns en uppsjö olika varianter och receptet här nedan är riktigt bra. Jag väljer att mosa osten med gaffel så det blir lite klumpar i den. Ogillar man det kan man mixa såsen helt slät. Det är väldigt vanligt med creme fraiche i blue cheese dip, men jag byter hellre ut det mot grädde och låter den enda syran i smaken komma från citronen. Det blir lite fräschare så. För övrigt så blir det rätt så mycket sås av det här receptet. Det som blir över funkar fantastiskt bra i en lunchomelett tillsammans med blandade grönsaker till lunch dagen efter.

På tal om fräsch, den här maten är lite onyttig. Det fina är att man inte behöver äta så mycket och vi hade en stadig kålsallad som tillbehör, vilket gjorde att maten kändes ganska okej på en nyttighetsskala. Det där gäller generellt med min mat. Jag bryr mig aldrig det minsta lilla om energiinnehållet i mina rätter, däremot är jag inte sugen på att bli supertjock så jag brukar se till att äta mest sallad när jag lagar sånt här. På tal om det så ligger det en ordentlig bloggpost och mognar i mig kring just sallader. Jag har snubblat över några riktigt bra det senaste året och det krävs snart en sammanställning. Men skit i det, nu frossar vi. 

Receptet är anpassat för att man också har en rejält matig sallad till. Är man ett svin så gör man pommes frites (jag är fullkomligt kapabel att vara ett sånt svin). …och förresten, det blir ganska så starkt. Vill man göra det mildare så kan man dra ner på cayennepepparn.

Du behöver för fyra portioner

Buffalo wings

1 kg kycklingvingar
1 msk gott paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
1 msk potatismjöl
50 g smör
0,5 dl Louisiana hot sauce
0,5 tsk cayennepeppar
1 msk lönnsirap
1 tsk rödvinsvinäger
ev mer salt och svartpeppar

Blue cheese dip/ädelostsås

200 g blåmögelost
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl Hellmann’s majonnäs
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk vitlökspulver
salt och svartpeppar

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienserna till ådelostsåsen. Mosa osten med en gaffel under tiden du rör ihop grejerna. Vill du ha en slät sås kan du mixa den. Ställ in i kylen.

Nu gör vi buffalo sauce. Smält smöret och vispa sedan ner Louisiana hot sauce, 0,5 tsk cayennepeppar, lönnsirap och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå och vila i kastrullen.

Blanda paprikapulver med 1 tsk cayennepeppar, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk salt och potatismjöl. Badda in kryddblandningen på kycklingvingarna och ställ undan. 

P1060250

Tänd ett tändrör med briketter eller kol. 

Häll ut den glödande kolen på ena sidan om grillen. Sprid ut dina kycklingvingar på andra sidan och grilla dem indirekt under lock i 15 minuter. Kolla lite emellanåt så vingarna som ligger närmast glöden inte blir brända.

P1060252

Ta sedan av locket och låt glöden hetta till igen. Lägg sedan över vingarna så de ligger rakt över glöden och grilla tills du har fin yta runtom på alla. 

P1060254

Häll din buffalosås i en stor bunke. Lägg ner de nygrillade vingarna och rör om som sjutton. Alla ytor ska täckas av såsen.

Servera tillsammans med ådelostsåsen och en matig sallad.

P1060258