P1060263

Grillad hel fisk

Regnet vräker ner varenda jävla dag men det ska väl ändå inte få hindra oss från att grilla?

Det finns inget dåligt grillväder, bara dåliga grillkläder… eller något sånt. Jag sitter ensam i stugan idag då min fru har tagit med sig barnen på IKEA. Jag har tagit en långpromenad i skogen med salongsbössan på axeln i hopp om att kunna hitta ett par kråkor. Ingen framgång på kråkfronten men jag ställde mig sen och övningssköt 50 skott på tomten.

Nåja, som jag skrivit tidigare så har jag hamnat i någon direktgrillningsfas av livet. För mig inföll den i 39-årsåldern. Nu har jag under flera år slitit med lågtemperaturgrillning, indirekt grillning och sånt och faktiskt tröttnat lite på det. Missförstå mig inte, jag tycker fortfarande det är skitkul att röka saker i min Weber Smokey Mountain och den används flitigt. Däremot har jag återigen blivit fascinerad av den snabba och heta grillningen. Det betyder inte att jag skiter i locket, lock måste man ha när man grillar oavsett hur man gör det (okej, kanske inte om vi grillar korv på pinne).

Här kommer i alla fall en enkel men väldigt god och trevlig fiskrätt för grillen. Det är verkligen inte just något speciellt med den men det var överaskande gott och fräscht.

Jag vet inte om jag har nämnt det förr, men jag har en kronisk jävla njursjukdom (IgA nefrit) som sakta bryter ner mina njurar och dessutom ger mig gikt. Gikt är en smärtsam sjukdom som beror på att urat kristalliserar i lederna och de vassa kristallerna ger en jävla smärta. Det är väldigt många sköna gubbpoäng på att ha gikt men det väger inte upp hur plågsamt det är. 

Det har nog kommit till den punkten att jag måste tänka mig för med vissa saker jag stoppar i mig och proteiner är en av de grejerna då nedbrytning av proteiner ger urat som inte utsöndras i tillräcklig grad med mina skruttnjurar. Totalt värdelöst givetvis om man älskar kött. Jag kan alltså inte ersätta köttet med böner och linser som en vanlig vegan gör för det är också proteiner utan jag måste dra ner generellt på proteinerna. Jag gör i alla fall det genom att minska mina köttportioner och istället för att låta proteinet vara basen i rätten får andra saker vara det medan köttet blir en god krydda.

Det här lät ju som ett sabla gnäll nu men så illa är det inte. Det finns fortfarande chans att jag klarar hela livet med de njurar jag har så jag slipper både dialys och transplantation. Jag kan ju dessutom äta kött och ska vi vara helt ärliga så mår nog miljön mycket bättre av att vi drar ner lite på köttmängden i våra portioner.

På tal om att dra ner på kött det så måste jag rekommendera en väldigt vettig grupp på Facebook som de flesta av er säkert har snubblat över – Fegvego: Hälften så mycket, dubbelt så gott. Inga jävla dumpekpinnar från veganer utan tips på hur man kan få till fylligheten och umamin utan att ha alltför mycket kött i maten. Det vi passionerade köttätare ofta saknar i vegkäket är ju just umamin och fylligheten.

Det jag egentligen ville komma till med ovanstående långa harang är att fisk är ett utmärkt sätt att dra ner på proteinmängden. Jag köpte en odlad röding på 7 hg (alltså inte filéad) och den räckte till 4 portioner för oss. Jag begriper att ni är flera där ute som bara fnyser och tycker att det är en portionsfisk och det är så klart upp till var och en.

Vilket babbel det var idag. Här kommer receptet.

Du behöver

1 hel fisk, t ex en rödning på 700 g
olivolja
salt och svartpeppar
2 paprikor i olika färger
1 knippe färsk lök
1 knippe sparris
2 citroner
50 g smör
600 g färskpotatis
1 dl hackad gräslök

Gör så här

Tänd grillen på ena halvan. Ett tändrör bör räcka.

Skala och koka potatisen.

Bryn smöret i en kastrull. Jag brukar gå på lukten när jag bryner smör. När smöret blir småskummigt och börjar dofta knäck så tar du snabbt av det från plattan. Häll sedan av det i ett annat kärl och släng bottensatsen.

Skär snitt i fiskens skinn och klappa in den med olivolja. Salta och peppra också fisken ordentligt, både utvändigt och invändigt.

Hacka upp grönsakerna i lämpliga bitar och skaka dem med lite olivolja, salt och peppar. Lägg dem sedan i en sån där korg för grönsaksgrillning.

Grilla nu både fisken och grönsakerna direkt över glöden. Blir något klart före det andra så är det bara att försiktigt lägga det åt sidan på grillgallret. Låt locket vara på så mycket som möjligt. Dels slipper man branden från oljan som droppar ner på glöden och dels får grejerna finare grillsmak. Är du osäker på när fisken är klar så använd en termometer. 50°C där fisken är som tjockast är perfekt, du skulle t o m kunna gå lite lägre. Passa så du inte översteker fisken, man vill fan inte vara en sån människa. Dela också citronerna och grilla snittytan hårt, den ska bli rätt så svart.

P1060263

När allt är redo att käkas så mosar du lite lätt potatisen med en gaffel. Den ska alltså inte bli potatismos, det duger inte färskpotatisen till, utan snarare en grov stötning eller stomp. Blanda ner hackad gräslök, salt och peppar i potatisen.

Nu borde allt vara klart. Se till att vid servering påpeka att det brynta smöret gör sig suveränt över potatisstompet och på fisken. Pressa också saften från de grillade citronhalvorna över fisken.

Skitenkel mat men det är verkligen vansinnigt gott. 

P1060266