P1060158

Buffalo chicken fries

Lite töntigt receptnamn på min blogg igen men det får ni fan ha överseende med. När ni testat är ni nog beredda att förlåta mig allt.

Jag sitter och planlöst söker på nätet efter mat rätt så ofta. I princip aldrig på svenska sidor (mer om det sen) men desto mer på amerikanska. Det här är något jag snubblade över och såg att det är en rätt som verkar förekomma rätt frekvent på de sköna haken i USA. Jag hittade många recept men de flesta använde mycket halvfabrikat med mera så jag fick stöka ihop det själv från grunden.

Här beskriver jag också hur man gör de bästa klyftpotatisarna. Jag vet att det finns folk som sjunger förkokningens lov, men jag håller inte med. Jag vill ha krispig yta, mycket smak och så vidare och jag tycker inte förkokningen fixar det. Inte om man vill göra potatisen i ugnen.

Innan jag ger mig på receptet vill jag tipsa om något som säkert de flesta av er redan sett. Margit Richert har startat en matblogg. Hon är väldigt kul, lagom vrickad och en väldigt duktig matlagare. Dessutom kan hon skriva så en annan blir alldeles grön av avund. Här hittar ni hennes blogg. Som ni ser är hennes bloggnamn liksom lite likt mitt och det får jag så klart räkna med att det händer när jag döpt min som jag gjort. Jag valde faktiskt mellan exakt det namnet eller ”Bara riktig mat” för snart tre år sedan när jag drog igång det här spektaklet. Min första tanke var faktiskt ”Bara gulliga djur”, men min fru sa att jag är rätt jävla dum i huvudet om jag kallar bloggen det. Nåja, Margits blogg är jättebra, hon har utmärkt smak vad gäller mat och drar sig inte för det komplicerade. Kul med en svensk matblogg att gilla.

Nu tar vi receptet.

Du behöver

Buffalokyckling

1 hel kyckling
någon typ av bbq-sås eller rub att krydda kycklingen med (egentligen inte så viktigt)
1-1,5 dl Louisiana Hot Sauce (helst Frank’s har jag förstått men den hittade jag inte nu)
100 g smör
1 msk worcestershiresås
2 msk vitvinsvinäger
0,25 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitlökspulver

Klyftpotatis

500 g fast stor potatis
0,5 dl majsolja
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
salt och svartpeppar
ev. ströbröd

Övrigt

cheddar, riven
bacon, knaperstekt
rädisor, skivade
knipplök eller salladslök, skivade
jalapeno, skivad
gorgonzola (nej, du får INTe skippa det)
färsk koriander

Gör så här

Krydda (med rub eller bbq-sås) kycklingen och grilla den på 175°C tills den precis börjar tappa vatten, typ 45 minuter. Ingen riktig vits faktiskt att finlira med temperaturen i en sån här maträtt. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den svalna lite. Plocka sedan av köttet från den och dela upp det i munsbitar.

P1060158

Ös ner hot sauce, worcestershiresås, smör, vinäger, cayennepeppar och vitlökspulver i en kastrull. Koka upp och vipsa lite lätt så emulsion bildas.

P1060157

Lägg ner kycklingköttet och rör om med en slev.

P1060159

Låt sedan stå på lägsta temperatur under lock tills allt annat är klart. Rör i det ibland. Den här såsen är alltså så kallad Buffalo Sauce, mest känd för Buffalo Chicken Wings, det får vi banne mig ta och laga rätt så snart va?

Behåll skalet på potatisen men tvätta bort snusk. Klyfta alla potatisar i sex klyftor. Nu får du VERKLIGEN INTE lägga potatisen i vatten. Vattnet drar ut stärkelse och gör potatisarna väldigt mycket blötare och tråkiga. När man friterar ren potatis funkar det lite annorlunda, då vill man gärna har bort stärkelsen från ytan, men med klyftisar i ugn är det svårare att få det torrt och krispigt på ytan så vi behöver stärkelsen. Det här fixar man alltså precis innan man ska in med den i ugnen.

P1060162

Sätt ugnen på 250°C. Häll ut hälften av oljan i botten på en ugnsfast form. Lägg på potatisen. Krydda med vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar (och eventuellt ströbröd) och häll på resten av olja. Du behöver mycket olja för ytans skull, men det betyder ju inte att du äter upp all olja så bli inte livrädd (se nedan kring hur nyttig den här rawfood och stenåldersmaten egentligen är). Grädda nu potatisen i ugnen tills den har fin färg. Det är viktigt som tusan att röra om ordentligt minst var femte minut för att inte bränna några potatisar. Det här blir skitbra tycker jag. Förresten så har jag gjort godare klyftisar en gång. Då använde jag ankfett. Fy fan vad bra det blev.

Nu är i princip allt klart. Lägg upp klyftpotatis på tallrikar och lägg på en näve riven cheddar. Kör det lite snabbt under grillen i ugnen för att smälta osten eller ännu hellre går du över det med en brännare. Lägg sedan på en rejäl slev av kycklingen som ligger i såsen. Toppa med bacon, rädisor, jalapeno, lök, koriander och gorgonzola och servera direkt.

P1060164

Som man tydligt ser på bilden är det här ohyggligt nyttig mat. Det är t ex grönt på tallriken och jag läste i tidningen i veckan att man blir smal av att äta mycket ost. Äntligen förstår jag varför jag är så jävla smal.