P1030008

Nordafrikansk ank- och korvgryta

För några dagar sedan skrev jag om en ankwrap och jag skrev också då om hur den lagade ankan skulle fortsätta användas till ytterligare en rätt. Det här var t o m godare tycker jag. Klyftpotatisen är dessutom att dö för.

Jag gjorde två viktiga saker när jag lagade ankan, dels tog jag tillvara det kryddiga ankfettet och dels kokade jag en god buljong på skrovet. Dessa två ingredienser använde jag nu till den här rätten. 

Jag har läst och hört att ankfett ska vara det bästa som finns när man gör klyftpotatis. Lisa Förare Winbladh skriver på Taffel om det och jag har även hört det nämnas tidigare. Det var ju helt enkelt något som måste testas. Jag kan dock inte göra som på Taffel eftersom mitt ankfett är rätt rejält kryddat så här får det bli en annan variant.

En annan sak som fanns kvar från wrapsrätten var en massa ankkött och tillsammans med tre fina merguezkorvar som jag hittade i frysen utgjorde de köttbasen i grytan. Grytan är i princip egenkomponerad med hjälp av diverse recept jag läst tidigare och satt och surfade lite planlöst på under matlagningen. Det är alltså svårt för mig att ange en källa. Den kan uppfattas som lite stark av somliga.

Du behöver

ankkött, skuret i munsbitar
råa merquezkorvar, skurna i bitar
2 burkar tomater av bra kvalitet
1 lök, hackad
1 grön chili, hackad
4 torkade röda chilis av något slag, hackade
olja
1 msk harissa
1 tsk paprikapulver
1 msk mortlas sumak
4 vitlöksklyftor, skivade
1 ekologisk citron, med tvättat skal
2 dl väldigt koncentrerad buljong (jag använde ankbuljong)
salt, peppar och socker
1 kg potatis
1 dl kryddigt ankfett
salt, svartpeppar och starkt paprikapulver
bladpersilja, hackad

Gör så här

Stek lök, chili och vitlök i olja tills löken är mjuk. Tillsätt tomater, buljong, harissa, sumak och paprikapulver och koka upp. Lägg ner citronen hel i grytan och låt koka i ungefär en timma. 

Ta sedan ur citronen, ta av locket och reducera ner till ungefär halva mängden. 

Lägg ner ankkött och merguez och koka i ytterligare 20 minuter utan lock. Se till så att inget bränner fast i bottnen. Smaka av med salt, peppar och framförallt socker. Det är en rätt så sur gryta det här så socker behövs för att balansera smaken. 

Potatisen gör du genom att skala potatisen och klyfta. Klicka på ankfettet och ställ in i ugnen på 250 °C. Efter fem minuter när ankfettet smält ut fint så rör du om i potatisen och strör över salt, svartpeppar och paprikapulver. Rör sedan om var femte minut tills potatis är gyllenbrun och krispig.

P1030008

P1030012

Vid serveringen är det gott med en grönsallad till. Jag gjorde enklast möjliga med lite strimlad mangold och tomater.

P1030003

Vill man krydda ytterligare så kan det nog passa bra med kardemumma eller kanel i grytan. Jag ville inte ha det den här gången men det funkar garanterat bra med övriga smaker.

Jag har förresten använt ankan till ytterligare en rätt, en kinesisk sötsur sås piffades upp med ankbuljong.

För övrigt så håller jag som bäst på att bestämma mig för vem som ska vinna knivtävlingen. Det är INTE lätt då jag fått så många bra tävlingsbidrag. Jag trodde jag hade bestämt mig igår, så till den milda grad så ja provlagade rätten. Dock blev jag lite besviken på den och kan inte välja den. I kväll testar jag en ny rätt.