P1030443-2

Heta kycklingvingar med coleslaw

Det här är kanske inte det nyttigaste man kan äta men det kan mycket väl kandidera till topplistan över de riktigt goda grejerna. Friterade kycklingvingar är alldeles fantastiskt och det här sättet att få dem både krispiga och klibbiga är perfekt.

Jag har utgått ifrån det japanska receptet på Tebasaki som vann tävlingen jag höll på bloggen kring jul. I det receptet beskrivs hur man friterar kycklingvingar i två omgångar, först lite längre tid på 140 °C och sedan en ytterligare gång och lite snabbare på 180-190°C. Dessa kycklingvingar är också lätt pudrade med potatismjöl för att få en krispig yta. När det är gjort så kastas de runt i en klibbig glaze som också smaksätter vingarna. I det japanska receptet jag länkar till består glazen av typiskt japanska ingredienser som sake, mirin och sånt, men det där går så klart att variera efter eget huvud. I helgen laborerade jag lite med en fussion mellan det amerikanska och det asiatiska, kombinationer som i regel brukar bli lyckades.

När jag ändå hade fritösen uppe och igång kunde jag lika gärna fritera lite potatis också till väldigt goda pommes frites. Vill man göra rätten lite nyttigare så serverar man istället vingarna till en god sallad eller salsa verde. Det hade jag nog gjort om vi hade haft saker till det hemma. Det här är på gränsen till lite för onyttigt, även för mig.

Du behöver

Vingarna

1 kg kycklingvingar
1 msk salt
0,5 dl potatismjöl
olja till fritering

Glaze

1 dl Coca Cola
1 dl ananasjuice
0,5 dl hot sauce (anpassas så klart efter styrka och sort)
0,5 dl ketchup
0,5 dl ljus soja
1 chili, finhackade
2 msk hackad ingefära
saft från 1 lime
1 tsk nymalen svartpeppar
salt

Coleslaw

1 spetskålhuvud, strimlat
1 fänkålshuvud, strimlat
2 msk ättika
1 tsk salt
0,5 dl Hellmans majonäs
1 msk dijon
nymalen svartpeppar

Gör så här

Börja med att kasta runt kycklingvingarna i saltet. Hugg också av vingtippen om den är kvar. Jag har noterat att frysta vingar ofta har vingtippen kvar medan färska inte har det. Släng vingtippen eller spara den till ett buljongkok. Låt de saltade vingarna ligga i kylen i minst en timma. Ett dygn skadar inte heller. 

Blanda spetskål och fänkål med ättika och salt. Banka ordentligt på kålen med något lämpligt, t ex en pistill till en mortel. Genom att göra det slår du sönder cellerna i ditt kål och du påskyndar urvattningsfasen. Det där är en effektiv metod om du vill göra pizzasallad också. Låt den sedan stå och vila i ungefär en timma. Då ska den vara riktigt lös och fin och ha släppt en hel del vätska. Skölj av ditt kål i ett durkslag och torka med en kökshandduk. Blanda med majonäs och senap. Krydda upp med svartpeppar och ställ in i kylen tills det är dags att käka.

Blanda alla ingredienser (utom svatpeppar) till glazen i en kastrull och koka upp utan lock. Låt puttra tills det är tjockt som sirap ungefär. Det ska alltså reduceras ner ordentligt. Jag får ungefär 1-1,5 dl kvar. Avsluta med att tillsätta svartpeppar och ställ sedan undan till servering.

P1030443-2

Hetta upp oljan till 130-140 °C. Torka av kycklingvingarna så gott det går och lägg dem i en bunke. Pudra dem med potatismjöl och kasta runt så att alla ytor täcks av ett tunt lager potatismjöl. Fritera i tio minuter på 130-140 °C. Du kan förmodligen inte fritera allt på en gång men det är bara att dela upp det i två omgångar.

P1030445-2

 

När alla vingar är friterade en första gång så hettar du upp oljan till 180-190 °C. Fritera återigen fast den här gången bara så att du får fin krispig yta. Om du friterar i flera omgångar så är det vettigt att varmhålla i enugnsform på 100 °C i ugnen.

Alldeles innan servering så värmer du på glazen så att den börjar puttra. Smaka av den och om den blivit lite för mesig så kan du spetsa den med mer hot sauce. Häll över ungefär 1 dl av den till en stor bunke. Lägg nu ner kycklingvingarna och rör om ordentligt och länge. De ska liksom täckas av den klibbiga glazen och rör du bara tillräckligt länge så funkar det fint.

Servera kycklingvingarna direkt tillsammans med coleslaw. Har du friterat pommes eller gjort sallad så öser du givetvis på med det också. 

P1030451-2

P1030454-2