P1030405

Het frukostomelett

Det blir en liten snabbpost nu om min bästa frukostomelett för tillfället. Det bästa sättet att sparka igång dagen är lite chilihetta.

Omelett är en helt suverän frukosträtt och den går dessutom att variera i det oändliga. Jag har gjort väldigt många omeletter och jag föredrar dem rätt så tunna och väl sammanhängande. Jag har förstått att många har svårt att få till sina omeletter då de gärna vill gå sönder och bränner fast i pannan så jag tänkte ge några tips på hur man kan gå tillväga. Jag har för övrigt skrivit om omeletter förr, t ex i den här länken, men man kan inte göra det nog många gånger.

Det går att använda nonstick-pannor men jag föredrar helt klart en välskött gjutjärnspanna. Ägg kan bli lite plastigt på ytan om det steks i nonstick kan jag tycka.

I helgen blir det nog ingen bloggpost med något recept. Däremot håller jag på och läser en väldigt bra reportagebok med mattema om Bombay, så förhoppningsvis hinner jag läsa ut den och skriva en liten recension. 

I övrigt så är det mycket fundering kring jakt nu. Jag har börjat gå jägarexamenkurs och hoppas kunna börja jaga lite i år. Nu ska jag bara få tag på jaktlaget i trakten kring där vi har vår stuga. Jag är inte hundra på hur det där funkar riktigt men vi har tillräckligt med mark för att ha jakträtt så jag får försöka klura ut det där på något sätt. Om någon som läser det här kan väldigt mycket om hur det funkar så får ni gärna höra av er till mig. Kanske kasta iväg ett mail på andersjohansson1976@gmail.com. Jag har ingen aning om vilka som läser min blogg men i och med att jag var med och åbäkade mig i Ljusnan (lokaltidningen i Bollnäs) så kanske det t o m finns någon läsare från Bofara.

Du behöver för en bra start på dagen

2 ägg
2 msk vispgrädde
salt och peppar
smör till stekning
1 gul lök
1 jalapeno
1 vitlöksklyfta
1 näve riven god ost
någon typ av hot sauce (jag kör på Blair’s Golden Death Sauce för tillfället)

Gör så här

Börja med att skära löken i tunna ringar samt kärna ur och hacka jalapenon. Skiva också vitlöken tunt. Stek lök, jalapeno och vitlök i smör tills det får lite fin yta och löken är riktigt mjuk. Töm ut på en tallrik när det är klart.

Se nu till att ha plattan på medelvärme på stekpannan och lägg i ungefär en matsked ytterligare smör. Smält ner smöret och låt det börja brynas lite försiktigt. 

Knäck äggen i en skål och häll på grädden. Salta, pappra och slå lite med en gaffel. Det ska inte vispas. Häll ner äggen i mitten av stekpannan och vicka pannan så äggen rinner ut på hela ytan men rör inte i äggen. Rör aldrig i äggen.

P1030405

När äggen precis har koagulerat på ytan så sprider du ut osten på omeletten.

P1030406

Sprider du ut osten tidigare så kan den ta sig igenom äggen och det ökar risken för att omeletten bränner fast. Låt stå tills osten har smält ner. Vippa lite på pannan och se till så att omeletten inte sitter fast i botten. Lägg sedan lökröran på ena halvan av omeletten, på den sidan där du tänker hälla av omeletten ifrån.

Låt nu omeletten glida ur stekpannan och ner på en tallrik med sidan med fyllningen först. När du hällt av halva omeletten viker du med stekpannan över den andra halvan över fyllningen. Det här är verkligen enkelt och det blir dessutom rätt snyggt.

Toppa omeletten med hot sauce. En annan väldigt god grej att käka till är lite stekt bacon. Ta också en rejäl kopp gott kaffe och låt dagen börja.