P1000771b

Asiatisk omelett

Det är mycket asiatiskt nu men så kan det ju bli när man väl har grejerna hemma. Igår ville jag använda lite saker som jag hade köpt på mig till söndagens curry, bland annat lite citrongräs och rätt så mycket färdigkokt ris. Det är ju sällan man använder så mycket av citrongräset och en förpackning innehåller fem strån.

Först tänkte jag göra rätt klassiskt stekt ris, där man ju rör ner ägg i sin rispytt. Jag använde ägg men gjorde istället omelett av dem och fyllde med röran. Jag plockade vilt bland grejer vi hade hemma men det blev väldigt lyckat. Nu ska vi se om jag kommer ihåg receptet.

När vi gör sånt här på vardagen så brukar jag vänta med att lägga i chilin. Jag steker den i lite olja och tillsätter den sist och innan det har jag tagit undan lite mat till äldsta dottern. Hon är lite fjantig när det kommer till chili. Jag skriver dock ner receptet som att chilin var med från början.

För fyra portioner behöver du

Röran

1 kycklingfilé, strimlad
0,5 liter färdigkokt ris, mitt var smaksatt med gurkmeja
2 chilifrukter, skurna i ringar
1 gul lök, fint skuren
4 vitlöksklyftor, fint skurna
0,5 dl olja
3 strån citrongräs, fint skurna
3 msk ingefära, skuret i tunna stavar
2 morötter, skuret i mindre bitar
3 msk fisksås
3 msk färskpressad citronsaft
2 dl gröna ärtor

Omeletter

8 ägg
4 msk vispgrädde
2 tsk torr sherry
salt och peppar

Tillbehör

Purjolöksringar
Hoisinsås

Gör så här

Hetta upp oljan i en traktörpanna eller gryta. Tillsätt lök, vitlök och chili och fräs tills löken är mjuk. Tillsätt kyckling och stek ett par minuter under omrörning och häll därefter på övriga ingredienser. Hetta upp och rör om.

P1000771b

Jag har beskrivit innan hur jag gör omelett och den instruktionen hittar ni här. Enda skillnaden är att jag har sherry istället för vitt vin. Kom ihåg att vara väldigt försiktig med sherryn som gärna tar över i smaken. Till två ägg använder jag mindre än en halv tesked sherry.

Servera fyllningen invikt i omeletten och ringla över lite hoisinsås och strö över purjo.