P1000756b

Asiatisk curry på nöt

Jag var lite frestad att skriva indonesisk rendang som rubrik eftersom recept jag sneglat på avser den rätten. När jag började googla på rendang så insåg jag att det kanske inte alls är det; kryddorna verkar inte stämma så jag kallar rätten för asiatisk curry istället.

Det är rätt roligt det där med att jag läser mer om mat sedan jag skaffade bloggen. Av någon anledning så är det lite skrämmande att börja påstå saker utan att kolla upp dem så man blir tvungen att läsa om maträtterna. Jag har lärt mig massor av det.

Jag har tjatat om det här förr men eftersom jag är en tjatig jävel så gör jag det igen. Asiatiska grytor är den bästa söndagsmaten. Just grytor med ris är perfekt i matlåda och det är inget jobbigare att göra tio portioner än vad det är att göra fyra så massor av mat blir det. På söndagar har man också tiden som krävs för långkokningar. Jag har gjort den här rätten flera gånger innan men den har aldrig blivit så här bra. Receptet har modifierats lite varje gång men nu verkar det som att det är perfekt. Mycket hänger så klart på att jag hade väldigt bra högrev också, som jag dessutom putsade bättre än vad jag brukar.

Receptinspiration kommer från Stora asiatiska kokboken (Könemann)

För ett stort lass behöver du

1,5 kg bra högrev
2 burkar kokosmjölk
2 medelstora lökar, grovt hackade
4 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 dl vatten
2 msk koriander
1,5 msk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön, rejält mortlade
0,5 tsk mald ingefära
4 stora röda chilifrukter, skivade
2 citrongrässpröt, fint skivade
0,5 dl färskpressad citronsaft
1 msk råsocker
salt och peppar

Gör så här

Börja med att putsa och tärna högreven i stora fina tärningar. Låt den vila i en skål medan du fortsätter med det andra.

Kör lök och vitlök tillsammans med 1 dl vatten i matberedare tills det blir en jämn smet.

P1000756b

Häll kokosmjölken i en stor gryta och koka den hårt under omrörning tills ungefär hälften återstår. Enligt receptet jag tittat på ska kokosmjölken skära sig av det här men det händer inte hos mig. Jag antar att våra vanliga butikers kokosmjölk helt enkelt har för mycket emulgeringsmedel i sig så det är svårt att få det att skära sig. Hur som helst så är det inte kritiskt, det kommer skära sig senare i alla fall. Nästa gång ska jag åka till en asiatisk butik och köpa annan kokosmjölk.

Lägg i kryddorna i den reducerade kokosmjölken och koka i ungefär en minut. Lägg sedan i köttet och koka ytterligare ett par minuter. Var noga med att röra ordentligt under tiden, vi vill inte bränna något. Slå sedan i lökröran, chili, citrongräs, citronsaft och socker och koka upp. Sänk plattan så att det bara småputtrar lite och låt stå så under lock i 30 minuter.

P1000758b

När 30 minuter har gått så ta av locket och se till att det fortfarande kokar. Nu ska grytan reduceras kraftigt. Riktig rendang ska nästan kokas torr, men jag föredrar att ha lite vätska kvar. Var i alla fall försiktig i det här steget och rör ofta när grytan börjar tjockna annars kan det bränna fast. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

Jag brukar servera chilin till jasminris som jag smaksatt med gurkmeja. Jag bara älskar smaken hos gurkmeja. Folk verkar tro att den bara används för att ge färg, men så är det inte alls. Den smakar fantastiskt. Chilin blev också helt otroligt bra idag. Man kan tro att det ska bli skitstarkt när man har i så mycket chili, men så är inte fallet. Den mesta styrkan kokar bort.

Vid uppläggningen velade jag lite. Är det fult att lägga upp riset som en stor puck som i bilden överst i inlägget? Snyggare så här?

P1000764b