P1000740b

Tjocka revben med bakad potatis, BBQ-sås och coleslaw

Igår kväll kollade vi på den där musiktävlingen som alla är så obegripligt intresserade av. Jag var tvungen att tänka efter ordentligt men jag tror nog att senast jag såg den tävlingen i sin helhet var 1989 och Tommy Nilsson vann. Det är 24 år sedan och jag var 13 år, en alldeles ypperlig ålder att växa ifrån eländet i mitt tycke.

Nåja, igår satt vi och skulle käka vid TV:n och spektaklet har ju fört med sig att det inte visas någonting på någon annan kanal under den där tiden, jo förresten det var någon typ av kastratopera på tvåan, jag gissar på 17 tittare totalt i landet. Vi tittade på hela programmet igår om man bortser från de långa stunder då mitt ansikte var begravt i en skämskudde. Urbota dålig musik (även om af Ugglas inte var så överhemsk), vidrigt jobbigt upplägg med 700 snabbgenomgångar. Den enda tankeställaren var att min fru sa: ”Men det här borde ju vara perfekt för dig, du älskar ju att sitta och reta upp dig”. Det ligger kanske något i det men det är knappast bra för blodtrycket. Det får dröja 24 år till nästa gång. Vi ses år 2037 melodifestivalen.

Maten var däremot desto bättre. Butiken jag brukar handla i ibland har haft någon typ av rea hela veckan på lokalproducerat kött från Lövsta. Köttet därifrån är riktigt bra och när priserna är så här bra så är det bara att slå till. Jag köpte på mig ett kilo tjocka revben igår och en ännu större bit högrev (som ska bli indonesisk curry ikväll). Jag gjorde en egen BBQ-sås som jag bäddade in revbenen i, och sen fick de ligga på låg temperatur och långköra i fem timmar.

För fyra portioner behöver du

Kött

1 kg tjock revben
1 sats BBQ-sås (jag gjorde den lite annorlunda igår men återkommer till det nedan)

4 bakpotatisar

Coleslaw

300 g finstrimlad vitkål
1 msk ättika (15%)
1 tsk salt
1 dl turkisk yoghurt
1 dl Hellmans majonäs (anledningen till att jag skriver ut varumärket är att Hellmans är så pass olik vår vanliga majonäs. Den passar jättebra till lite amerikanska rätter som burgare och sånt här)
0,5 fint slantad morot
1 msk dijonsenap
1 tsk worchestershiresås
svartpeppar

Gör så här

Börja med att göra barbequesåsen. Jag har i princip följt receptet som jag länkar till men jag hade ingen cherry coke hemma så jag tog Carnegie Porter istället. Det funkade finemang. Istället för liquid smoke använde jag också en halv rökt snackspaprika och en hel hemgjord chipotle. Dock inte äkta chipotle (de ska vara av rökt röd jalapeno) utan den här utgjordes av spansk peppar som jag rökte i somras och sedan torkade. De är inte alls lika köttiga men ändå fina i smaken. I sommar ska jag köpa på mig stora mängder jalpeno och röka så det räcker hela året. Paprikan kan ersättas med rökt paprikapulver och chipotle kan man ju köpa i affärer. Köp inte chipotlepasta, det är bara en massa onödigt junk och jag kan nästan svära på att det inte är någon rökt chili i den, det är chiliröra med liquid smoke. Liquid smoke är väl i och för sig inte så dumt men det är inte samma sak. I grönsaksdisken finns nästan alltid små påsar med torkad chipotle, köp dessa istället.

P1000740b

Ta ungefär hälften av barbequesåsen och smeta ut den runt revbenen som ligger med bensidan nedåt i en ugnsfast form. Kasta in i ugnen på 125 °C. Om du vill kan du ösa med fett lite smått med start efter ungefär två timmar, men jag tvivlar på att det gör någon skillnad. Jag gillar att ösa, så jag brukar göra det. Låt revbenen stå inne i fem timmar. De blir otroligt saftiga på det här sättet och så möra så de knappt går att skära upp.

Lägg in bakpotatisarna i ugnen när köttet redan har legat där två timmar. Picka några hål i skalet innan.

Coleslawen gör jag genom att först lägga den rivna kålen i en bunke och blanda i salt och ättika. Sen får den stå i rumstemperatur i ett par timmar. Jag går dit och rör i den ibland. När den har stått till sig ett par timmar så sköljer jag den i kallt vatten i ett durkslag. Blanda ihop kålen med övriga ingredienser och smaka av med svartpeppar. Man kan ösa på med ansenliga mängder svartpeppar. Ställ in i en skål i kylen tills det är dags för servering.

P1000743b

Skiva försiktigt upp revbenen och lägg bredvid bakpotatisen på en tallrik. Lägg en klick smör i potatisen och servera med en slev barbequesås och coleslaw. Undvik att titta på melodifestivalen när ni äter.