P1050708

Empanadas med syrlig tonfisk

Ju mer jag är och nosar på den argentinska maten, ju mer gillar jag den. Idag blir det argentinsk street food i form av empanadas.

Empanadas är Argentinas (och fler sydamerikanska länders) version av dumplings, d v s deg- eller brödinbakat vadfansomhelst. Jag har skrivit om andra länders varianter tidigare där det senaste var mexikanska tlacojos, men också brasilianska coxinhas och tamefan svenska kroppkakor. Sen finns det ju så klart pirogerna från Östeuropa och de asiatiska degknyterna som vi ofta lite slarvigt kallat för dumplings. Det känns som att människan strax efter att hon lärt sig hantera elden började slå in käk i degknyten. för övrigt var coxinhas fantastiskt gott, gör det någon gång.

Är det något jag är rätt kass på att skriva om så är det fisk. Jag lovar mig själv ständigt och jämt att laga mer fisk men det blir sällan av. Så jag lovar väl igen då, men det behöver ju inte betyda något. Här har jag använt burktonfisk. Det fina är att nu för tiden är det inga som helst problem att hitta MSC-märkt burktonfisk så samvetet kan vara skapligt rent när man slungar in det i kakhålet.

Dagens recept är väl i princip i sin helhet stulet härifrån. Här körde vi dock degen helt annorlunda på grund av att jag är glutenintolerant. Det här är ingen glutenfri blogg, såna hittar ni säkert någon annanstans även om de flesta har bloggats under rätt stor foliehatt och drivs av folk som tror att gluten är gift. Gluten är bara dåligt för folk som har celiaki, det finns inget som helst bevis för något annat och därmed basta. Dock tjänar vi diagnosticerade celiakier lite på mupptrenden då fler och bättre produkter än skit-Semper hittar ut på marknaden.

Nej jag väljer att inte fokusera på det glutenfria men ibland så måste jag ändå sätta lampan på det och det här är ett sånt tillfälle. Degen blev nämligen riktigt bra utan att smaka illa (det är man fan inte bortskämd med som glutenintolerant). Degen funkar också jättebra till piroger och pizza. Receptet är alltså skriver för glutenfria empanadas men ni som inte har något problem med gluten ska självklart välja en vetemjölsbaserad deg. Ta den som beskrivs här, den är skitbra. Tro aldrig på någon som säger att något glutenfritt är lika gott som eller godare än gluteninnehållande original, de ljuger eller har dålig smak.

Salladen har jag klurat ut själv genom googling och undersökning vad som skulle kunna karaktäriseras som argentinska smaker. Salladen är faktiskt så pass matig så den skulle kunna stå för sig självt som maträtt.

Det var väl ett satans babbel. Nu blir det recept.

Du behöver för 16 stycken empanadas

Glutenfri empanadasdeg

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
7-8 dl Finax Mjölmix (jag är noga med märke på mjölmix eftersom de skiljer sig så mycket åt)
1 tsk fiberhusk (psyllium)
3 äggulor för pensling

Fyllningen

0,5 dl kapris
cest och saft från två ekologiska citroner
en näve bladpersilja, hackad
1 lök, skivad
4 gröna spanska pepparfrukter, urkärnade och hackade
1 liten grön paprika, tärnad
olivolja för stekning
2 msk tomatpuré
2 dl väldigt koncentrerad fiskbuljong
3 burkar MSC-märkt tonfisk
salt och svartpeppar

Chorizo- och bönsallad

1 burk borlottibönor
1 röd paprika, tärnad
1 gul paprika, tärnad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk chiliflakes
1 msk bra sherryvinäger
1 dm purjolök, fint strimlad
1 näve bladpersilja, hackad
8 körsbärstomater, halverade
100 g lufttorkad chorizo, slantad
lite olja för stekning

Gör så här

Vi börjar med degen. Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda sedan ner salt, olja och fiberhusk och rör om. Låt svälla i tio minuter. Tillsätt ca 7 dl mjölmix och rör om och arbeta ihop tills degen blir slät. Kalljäs i kylskåp i 2-4 timmar.

Nu måste vi göra fyllningen. Blanda kapris, cest, citronjuice och bladpersilja och ställ undan.

Fräs försiktigt chili, paprika och lök i olivolja. När löken är riktigt mjuk tillsätter du tomatpuré och höjer värmen lite. Det är bra om purén rostas lite för att bli av med bitterheten. Tillsätt sedan buljong och reducera ner till en ganska fast kräm. Ställ undan den att svalna lite.

P1050708

P1050710

Blanda svalnad fräs med avrunnen tonfisk och citrongeggan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Dela upp degen i 16 bollar och kavla ut extremt tunt, typ 2 mm tjockt, i rundlar. Lägg på rätt så mycket fyllning och tryck ihop. Pensla med äggula och baka sedan i ugnen på 200°C tills de ser fina ut. Tar 10-15 minuter. Låt svalna lite innan servering.

P1050717

P1050714

Salladen gör du genom att först steka chorizon i lite olja så den blir krispig på ytan. Blanda den sedan med övriga ingredienser. Den kan med fördel stå till sig några timmar i kylen.

P1050722

Servera med öl.

P1050720

Nu måste jag skynda mig iväg att handla så det hinner bli lite snacks innan första bandykvartsfinalen. Heja Bollnäs!