P1050686

Käket till Super Bowl

Jag är sen, det inser jag. De flesta av er som tänker avnjuta Super Bowl i natt har säkert redan förberett maten.

…men det kanske är lite skitsamma. Det här går ju att äta vid andra tillfällen. 

Amerikansk fotboll är något som jag blir mer och mer intresserad av och spektaklet Super Bowl är verkligen en fantastisk tv-upplevelse. Synd bara att jag blivit så fruktansvärt dålig på att hålla mig vaken på natten.

Förra året gjorde jag också en samlande post kring maten till Super Bowl. Den gången hade jag bara samlat några grejer jag tyckte passade under en post. Den här posten är kanske lite mer ordentlig då all maten faktiskt käkades igår. Vad gör man inte för bloggen alltså?

Jag föreslår fyra smårätter till nattens fröjder. Frästa heta räkor, tortillachips med kronärtskocksdipp, quesadillas med sriracha och en brysselkålsallad med bacon.

Som ni ser på länkarna ovan så har jag gjort kronärtskocksdippen förr så den skriver jag inte om alls. De där quesadillasen jag gjorde är helt och hållet inspirerade från nån annons som snurrat i min Facebook (säkert er också) länge. Det verkade så gott så jag kunde inte låta bli att laga det. Då jag inte kan vara säker på att den länken kommer fungera för alltid så skriver jag ändå ner receptet. Observera att jag inte ska ha någon ära för receptet. Räkorna har jag en känsla av att jag skrivit om förr, men jag hittar inte den posten så jag skriver den igen. Slutligen skriver jag ner receptet på brysselkålsalladen.

Jag gillar balansen på den här måltiden. Allt passar sig för att stå framme ganska länge och svalna lite smått. Quesadillasen är himmelsk. Gör mycket av röran så kan du ha den stående i kylen och snabbt dra ihop en quesadilla till frukost någon dag i veckan.

Allt i den här måltiden serveras varmt. Jag varmhöll allt inne i ugnen på 75°C då jag inte kunde göra klart allt samtidigt.

Kronärtskocksdipp

Det här har jag som sagt skrivit om förr och länken hittar du här. Dippen kan tyckas konstig men är en amerikansk klassiker. Efter att man smakat den förstår man varför den är klassisk. Ett tips kan vara att hetta till den lite mer och kanske ersätta majonnäsen med mer ost.

Frästa heta räkor

Det här är busenkelt så jag skriver inte upp det som ett recept i vanlig mening. Hetta upp ganska mycket smör (gärna skirat smör) i en stekpanna. Kasta i två stora vitlöksklyftor som du har hackat. Lägg sedan ner räkor och krydda med paprikapulver, chilipulver och sriracha. Fräs på hög temeratur och rör omkring det emellanåt. Det gör inget om man får lite brända ytor, det bidrar till en BBQ-känsla.

P1050686

Quesadillas med sriracha

Jag upprepar att det här inte alls är mitt recept, receptet kommer härifrån. En dag kanske länken slutar funka och då är det bra att jag skrivit ner receptet.

Du behöver

1 grillad kyckling, som du plockar bort köttet ifrån
5 dl riven stark cheddar (jag hittade sån där gul brittisk cheddar)
1-1,5 dl sriracha
2 msk creme fraiche
0,5 kruka koriander, hackat
salt och peppar
8 vetetortillas
lite olja för stekning

Gör så här

Blanda kycklingkött, cheddar, sriracha, creme fraiche och koriander i en bunke. Sleva ut röran på ena halvan av ett tortillabröd. Vik sedan ihop brödet och stek på medelhög temperatur i pyttelite olja i en stekpanna. Tryck lite med en stekspade på dina quesadillas så de håller ihop.

P1050667

P1050677

P1050678

P1050682

När de har fått lite fin färg på ytan och det börjat rinna ut lite ost ur dem tar du ur dem ur stekpannan. Låt dem svalna lite och dela med en vass kniv. Lägg upp på ett fat och varmhåll.

Brysselkålssallad med bacon

Det här är också ett busenkelt recept som inte behöver så noggrann genomgång. Snygga till ungefär 500 g brysselkål genom att skära av yttersta delen av stocken och vara väldigt noga med att ta bort alla fula täckblad. Det är ett litet pyssel men de fula delarna smakar verkligen inte bra så det är värt besväret. Avsluta med att klyva de små kålhuvudena.

P1050670

Stek 50-100 g bacon i en stekpanna på låg till medelhög temperatur. Jag väljer att steka i ganska stora bitar. Stek tills det är knaprigt och lyft sedan ut köttet men låt fettet vara kvar.

P1050671

Höj temperaturen till medelhögt och fräs brysselkålen så du får fin yta. Rör om emellanåt. Lägg i färska brytbönor efter ett tag och låt dem fräsa med. Salta och peppra och häll över lite drygt 1 msk färskpressad citronsaft.

P1050672

Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med bacon. Varmhåll till servering.

P1050674

P1050684