P1050575

Omelett med ostasiatisk känsla

Återigen en nästintill vegetarisk rätt. Vad händer med Anders egentligen?

Nåja, det är ingen risk att det här blir en vego-blogg, det är jag på tok förr förtjust i kött för. Det har helt enkelt bara slumpat sig så att det har blivit en hel del fegvego den senaste tiden. Fegvego är ett ord som Lisa Förare Winbladh (kanske) har myntat, jag förknippar i alla fall begreppet med henne och det är rätt så jäkla smart. Idén är att man drar ner på kött rakt över och använder det mer som smaksättare än som huvudföda. Det finns flera fördelar med det jämfört med att äta helvego vissa dagar i veckan och mycket kött andra dagar, bl a så plockar kroppen bättre upp järn på fegvegosättet. Kött är trots allt en prima järnkälla.

Min egen personliga filosofi är att de bästa vegomatlagarna är de som absolut inte är vegetarianer. Vegetarianerna som varit det länge har annan smak än vad jag har och de verkar inte inse att deras mat saknar umami (när den gör det). Visst fan kan jag klara mig utan det ett par gånger i veckan, livet behöver ju inte vara en fest varje dag, men som ”bjudmat” tycker jag det krävs lite mer av maten, i alla fall hela smakspektrumet sett till grundsmaker. Sen är det så klart en jävligt grov generalisering, men hur trist vore inte livet om vi inte tilläts dra lite grövre penseldrag.

Det här är i alla fall en rätt så trevlig omelett som jag ”kryddat” med lite stekt sidfläsk. I den bästa av världar så hade jag haft det vietnamesiska fläsket över och kunde ha använt det i omeletten, men så bra var inte mitt liv. Det funkar fint med vanligt rimmat fläsk också. Sen har jag även råstekt potatis i min omelett och det känns ju inte speciellt asiatiskt. Däremot var det väldigt gott och vi skiter väl i konventioner i alla fall? Först några ord om picklade rotsaker, sen tar vi huvudreceptet.

Picklade rotsaker

Jag gillar att lägga in grejer och just rotfrukter blir alltid vansinnigt bra. Till många asiatiska maträtter är det supergott med tändsticksskurna morötter och rättika som läggs in i en lag. I och med att rotsakerna är så tunna så kan du servera dem nästan direkt efter att du gjort dem. Koka upp 2 dl vitvinsvinäger, 2 dl vatten och 2 dl socker. Skär 1 morot och 5-10 cm rättika i tändsticksformade bitar. Lägg rotsakerna i en burk och häll över den kokheta lagen. De är klara att ätas efter en timma och håller i minst en vecka i kylen.

P1050575

Nu tar vi omeletten

Du behöver för fyra portioner

1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 msk finhackad ingefära
2 chilifrukter efter eget val, urkärnade och finhackade
1 schalottenlök eller liten gul lök, finhackad
0,5 dl japansk soja
2 msk fisksås
saft från 2 limefrukter
lite maizenaredning
1 bukett broccoli, delad i buketter
0,5 purjolök, grovt strimlad
4 medelstora potatisar, fint tärnade
100-150 g rimmat sidfläsk, tärnat
neutral olja för stekning
smör för stekning
salt och peppar
8 ägg
4 msk vispgrädde
salt och peppar
smör för stekning
1 kruka färsk koriander
sriracha efter smak

Gör så här

Vi börjar med att smälla ihop fyllningen. Jag gör den i fyra separata delar eftersom jag är obehagligt förtjust i att göra saker komplicerade. Nåja, inte bara därför – grejerna blir helt enkelt bäst om de steks separat.

Fräs vitlök, ingefära, chili och lök i olja tills löken är mjuk. Tillsätt soja, fisksås och limesaft och koka ihop fem minuter. Red sedan av med maizena till lite mer trögflytande konsistens. Ställ undan såsen.

Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i 2 msk olja. Fräs broccolibuketter och purjolök så att det svartnar lite i kanterna. Inte längre än en minut i knallhet panna. Rör ner såsen du nyss gjorde och häll direkt av i en skål och låt det stå.

P1050583

Stek sedan fläsket på låg temperatur i lite smör tills det blir knaprigt och fint. Skopa upp fläsket i en skål och stek sedan potatistärningarna i istret efter fläskstekningen. Salta och peppra potatisen och låt den få fin stekyta. Ställ sedan undan även den.

P1050579

Broccolifräset, fläsket och potatisen kommer svalna lite medan du gör omeletterna men går lätt att värma i micron ett par minuter innan du monterar ihop allt.

Nu ska vi steka omelett och du ska välja en bra stekpanna. Helst en väl inkörd gjutjärnspanna eller en kolstålspanna, men teflon går också. Sätt pannan på låg värme, jag kör trean på en niogradig skala.

Knäck två ägg i en bunke och tillsätt 1 msk grädde och salta och peppra lite. Rör ihop lite med en gaffel. Smält 1 tsk smör i stekpannan och häll sedan ner omelettsmeten. Vi ska inte vända den och vi ska inte röra i den utan bara låta den vara tills ägget är helt igenom koagulerat.

P1050585

När omeletten stelnat på ytan men fortfarande ligger i pannan lägger du på först potatis, sen lite broccolifräs, några fläsktärningar, picklade rotsaker (se sidospalten) och en näve koriander. Låt omeletten glida ut pannan direkt till en tallrik och vik över sista biten i samma rörelse. Det låter svårt, men det är busenkelt. Toppa med sriracha. Sedan upprepar du samma procedur med övriga tre omeletter.