P1050638

Tacos till frukost

Det absolut bästa sättet att börja en lördag är med en stadig tacofrukost.

Det där har man fattat i texmexregionen i USA och vi vill väl inte vara sämre? Bäst funkar det som en lite senare brunch, men som småbarnsförälder kan jag inte längre relatera till det begreppet.

Jag tänker inte ljuga, det tar nästan 45 minuter att trixa ihop den här frukosten och det är stekningarna som tar tid. Det tar i princip ingen längre tid att göra båda sorterna. Har du någon där hemma som du verkligen tycker om och som har förtjänat en dunderfrukost på söndag så tycker jag ändå att du skärper dig och lagar det här. Du ligger definitivt på plus några dagar efter det.

Sötpotatistacosen är till stor del en skapelse av en av mina absoluta favoritreceptmakare, ”Kenji” på seriouseats.com. Även om du inte gillar sötpotatis (det gör inte jag egentligen) så kommer du älska den. Tacosen med ”refried beans” är en mer traditionell skapelse men den är verkligen fantastisk också. Refried beans är vanligt både i Mexiko och i de sydliga staterna i USA, det är helt enkelt en stekt bönröra.

Den ena rätten är vegetarisk och den andra gör du enkelt vegetarisk genom att skippa bacon. Däremot vet jag inte om du har den mentala styrkan att skippa bacon, själv kan jag knappt skriva det.

Recepten är anpassade för två lite småtrötta småbarnsföräldrar med glupande aptit eller för den bakfulle studenten som släpat med någon trevlig person från krogen på fredagnatten.

Vi börjar med sötpotatisvarianten

2 små tortillabröd
1 stor sötpotatis, skalad och tärnad
0,5 tsk torkad salvia
smör att steka i
salt och peppar
2 ägg
2 msk creme fraiche
1 msk vatten
sriracha eller annan hot sauce
1 rädisa

Gör så här

Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i sötpotatistärningarna. Krydda med salvia och lite salt och stek på medelhög temperatur tills sötpotatisen är mjuk rakt igenom och har fin yta. Det tar ungefär 30 minuter.

P1050638

När potatisen är klar steker du äggen. Äggulan ska vara hel då det ger krämighet till tacosen. Rör ut creme fraichen i ungefär 1 msk vatten så den blir lite mer såsig.

Servera genom att lägga upp en slev sötpotatis på varje tortillabröd. Lägg på de stekta äggen och toppa med den utspädda creme fraichen, hot sauce och rädisor.

…och så tar vi den med refried beans

2 små tortillabröd
4 baconskivor
lite smör för stekning
0,5 silverlök (eller annan lök), tunt skivad
0,5 chili av något slag, urkärnad och hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
olja för stekning
saft från en lime
1 burk svarta bönor, avrunna
salt och peppar
0,5 avokado, klyftad
1 tomat, skivad
1 boll mozzarella
några skivor rödlök
färsk koriander
sriracha eller annan hot sauce

Gör så här

Vi börjar med att steka bacon för vi vill åt baconfettet till vår stekning av bönorna senare. Stek baconet på medelhög temperatur i lite smör. Vänd ofta och fortsätt tills baconet är gyllenbrunt, då blir det knaprigt när man tar upp det ur pannan. Lägg baconskivorna på ett hushållspapper att rinna av men behåll fettet i pannan.

P1050639

I baconfettet steker du sedan försiktigt lök, vitlök och chili. När löken är mjuk så öser du ner bönorna och fräser i fem minuter. Mosa sedan bönorna grovt med en gaffel. Smaksätt bönröran med limesaft, salt och peppar.

P1050612

Gör i ordning dina tacos genom att lägga på en slev refried beans och sprid sedan lite slumpmässigt ut avokado, tomat, rödlök, avrivna bitar från mozzarellan och koriander. Avsluta med att lägga över ett par baconskivor på varje taco och spritsa över lite stark sås av något slag.

P1050644