P1040179

General Tso’s Chicken

Friterad kyckling med sötsur sås kanske luktar lite billig kinakrog men låt er inte luras, det går att trassla till den rätten också och lyfta upp den i mathimlen.

General Tso Tsung-Tang var en kinesisk statsman och militär ledare under Qing-dynastin och levde under 1800-talet. Han var en av de första militära ledarna i Kina att introducera västerländska vapen, vilket också gav honom framgång i krig men frågan nu alla ställer sig är: ”Gillade han friterad kyckling?” Svaret på den frågan är nog tyvärr njae… Han har inget att göra med den här maträtten förutom att man använt hans namn. 

Rättens ursprung är lite omdebatterat. Det man med säkerhet kan säga är att rätten snarare är mer amerikansk-kinesisk än rent kinesisk. Vissa hävdar att dess ursprung står att finna i Taiwan och att en kock med smeknamnet Peng Jia är upphovsman. Peng flyttade i mitten av 70-talet till New York och skulle där ha gjort rätten mer allmänt känd i en egen restaurang. Den rätten ska inte ha innehållit socker från början. Det finns också ett antal ytterligare restauranger i New York som hävdar att de var först med rätten. Egentligen är det kanske lite skitsamma, men jag gillar sån här kuriosa. Rätten är i alla fall troligen från 70-talet och den går att göra på 40 tusen miljarder olika sätt (enligt vissa politikers sätt att räkna). Jag har själv gjort den på ett flertal olika sätt men fan vet om inte det senaste försöket var det bästa. Mycket inspiration har jag hämtat härifrån, men jag gör mycket mer sås och använder mer apelsinskal. Receptet kom in till mig i knivtävlingen jag hade före jul. Han som skickade in receptet är en mycket sympatisk farbror och bandysupporter.

Styrkan i rätten är den sötsura såsen men även frityrsmeten är något att skriva hem om. Jag har skrivit om sötsur sås förr, t ex här och här. Båda de såserna är också helt fantastiska men här kommer alltså en tredje sort. Det är egentligen bara nyanser som skiljer dem åt men det är lite roligt ändå att testa olika. Det alla har gemensamt är att de är sprängfyllda med kalorier på grund av allt jävla socker. Att fritera kyckling är ju inte heller helt nyttigt så rätten är i sin helhet lite av en kaloribomb. Ja men vafan ät lite mindre då, spring en sväng eller ta en riktigt lång promenad.

Innan jag ger mig på receptet vill jag bara tipsa om en sak till. Köp för sjutton en riskokare. De kostar inte mycket alls och ris blir en helt annan upplevelse när man väl har en sån. Kommer du hem med en riskokare och misslyckas första gången så misströsta ej. För det första har jag insett att det blir bättre ris om man kokar ganska mycket i riskokaren. För det andra så är det uppenbart en jäkla stor skillnad mellan ris och ris. Vissa ris kräver mer vatten än andra för att bli bra och det enda sättet att lära sig är att köpa samma ris hela tiden och optimera sitt risrecept i kokaren. Fördelen är att det sen blir lika bra varje gång. Jag köper ett jasminris på en kinesisk butik och vet nu exakt hur jag ska dosera vatten och ris och det blir helt perfekt varje gång. 

Slutbabblat. Till receptet.

Du behöver

Kycklingen

0,5-1 kg kycklingkött (jag styckar loss köttet från en hel ekologisk kyckling men vill man inte det kan man använda kycklinglårfilé)
1 ägg
2 dl maizena majsstärkelse (majsmjöl av andra sorter, t ex Risenta, smakar för mycket majs. Går också att använda potatismjöl)
1 tsk salt
1 tsk socker
lite svartpeppar
olja till fritering

Sötsur sås

2 msk neutral olja
2 knipplökar, skivade (ta även med blasten)
2 vitlöksklyftor, skivade
8-10 torkade röda chilis (jag har en stor jäkla påse med stark kinesisk chili, kan vara bird eye)
rivet skal från en ekologisk apelsin (du vill inte äta skal från en oekologisk citrusfrukt)
2,5 dl strösocker
1 msk riven färsk ingefära
1 dl vatten
0,5 kycklingbuljongtärning
2 msk kinesisk mörk risvinäger (Chinkiangvinäger)
1 dl ljus kinesisk soja
1 msk sesamolja
ungefär 0,5 dl majsstärkelse utrörd i vatten för redning

Gör så här

Vi kan börja med såsen. Fräs lök, vitlök, torkad chili och apelsinskal i olja tills löken är mjuk.

P1040179

Tillsätt apelsinskal, ingefära, socker, vatten och buljongtärning och koka upp. Tillsätt sedan vinäger och soja och låt stå och puttra utan lock i ungefär 15 minuter. Sila sedan av såsen. 

P1040182

Ett alternativ till att sila av skulle kanske vara att mixa ihop allt men då blir det rent syndigt starkt, i alla fall om man använder samma chili som jag gör. Sen tycker inte jag sötsur sås ska vara så skräpig heller.

Red sedan såsen med majsstärkelse men var lite försiktig så den inte blir för tjock. Lägg i ytterligare en skivad knipplök och ställ den sedan att sjuda i en kastrull under lock. Det är lite snyggt med lite lökslamsor i såsen tycker jag. Går även med små tärningar av morot om man vill det.

Nu tar vi tag i kycklingen. Skär köttet i bitar på ett par centimeter. Vispa upp ägget ordentligt i en bunke och blanda sen ner kycklingköttet. Blanda majsstärkelse med socker, salt och peppar och rör ner det lite pö om pö (ursäkta hälsingemål) i kycklingen. Det ska bli en ganska klibbig historia det här.

Hetta upp olja i fritösen till 160°C. Ta med hjälp av en pincett eller liknande upp kycklingbitarna en och en och släpp ner i frityrkorgen som ligger nedsänkt i oljan. På det sättet undviker du att kycklingbitarna klibbar fast i korgen och med varandra. Ta bara tillräckligt med kyckling så det täcker botten på korgen. Fritera i ungefär tre minuter och upprepa tills all kyckling har friterats en gång. Den ska inte ha så mycket färg än. Låt den vila på hushållspapper medan du gör klar all kyckling.

Hetta sedan upp oljan till 180-190°C och ös ner alla kycklingbitarna i frityrkorgen. Fritera allt på en gång tills du får fin yta.

P1040185

Häll upp en deciliter av den sötsura såsen i en bunke och lägg sedan ner den friterade kycklingen där. Rör om ordentligt så alla kycklingbitar får ett litet lager av sås på sig.

Servera med ris och ta gärna lite extra sås bredvid i en skål. Du kan också garnera kycklingen med lite ytterligare strimlad lök och färsk chili.

Min fru hävdar att det här är topp-5-mat, jag är beredd att hålla med henne.

P1040193