P1010180b

Katsu curry med kyckling

Japan är inget land som man förknippar med curryrätter utan de rätterna brukar mer associeras med Indien och länderna runtom samt Sydostasien. Man kan inte heller säga att curry traditionellt har lagats i Japan men nu för tiden hör det till de mest populära rätterna.

Curryn togs till Japan av britterna, som i sin tur så klart hade snappat upp rätterna från Indien. Väl i Japan så har curryn fått en lite japansk touch och den är otroligt god. Vår fredagscurry är väldigt inspirerad av det här receptet och bestod av urbenat kycklinglår som skurits dubbelpanerats med sesamfrön. Själva curryn är en väldigt matig sås och allt serveras till ris. Currysåsen skulle vara alldeles utmärkt att servera som vegetarisk rätt, kanske med lite ångkokta eller stekta grönsaker.

Jag har varit på jakt efter hela spiskumminfrön jättelänge men hittar det ingenstans. Jag vet att det finns på nätet men det känns lite onödigt att göra nätbeställning av ett par kryddpåsar. Vet någon av er om det finns hela spiskumminfrön någonstans i Uppsala? Jag har letat på en massa ställen, bl a på den där ekobutiken i Hågaby där jag för övrigt köper hel koriander och bockhornsklöver. De har inte spiskummin.

Du behöver för fyra portioner

4 kycklinglårfiléer, utplattade och eventuellt skurna lite till för att bli mer platta
mjöl, vispat ägg, ströbröd och sesamfrön för dubbelpanering
smör till stekning
1 msk kumminfrön
1 msk spiskumminfrön (eller pulver)
1 msk fänkålsfrön
1 msk bockhornsklöverfrön
0,5 tsk kardemummakärnor
2 msk neutral olja
2 gula lökar, skurna i tunna ringar
1 burk plommontomater
2 msk finhackad ingefära
1 chili av något slag, finhackad (jag tog jalapeno)
1 msk gurkmeja
2 dl kraftig kycklingbuljong
1 msk honung
1 msk japansk soja

Till servering

ris
salladslök
morot

Gör så här

Hetta upp en torr stekpanna ordentligt och rosta alla frön och kärnor. Har du inte spiskumminfrön så låt inte spiskumminpulver rosta med, detsamma gäller för alla andra kryddor också. Ska man rosta så ska man ha de hela fröna annars bränner det för fort. Mortla ihop de torra kryddorna. Det är lite jobbigt att mortla kardemumma när man har andra saker med i morteln så se till att mortla ordentligt.

Värm upp olja i samma stekpanna som användes för rostningen och stek på lök, vitlök, ingefära, chili, de rostade kryddorna och gurkmeja. Stek på medelvärme tills löken är mjuk. För då över blandningen till en kastrull och tillsätt buljong och tomaterna. Ha sönder tomaterna med en sked och låt puttra i en halvtimma utan lock. Låt sedan curryn svalna något.

Mixa sedan curryn ordentligt och häll tillbaks såsen i kastrullen. Tillsätt honung och soja och smaka eventuellt av med lite salt. Håll varm till servering.

Dubbelpanera kycklingbitarna i mjöl, ägg och i sista steget ströbröd och sesamfrön. Stek i smör.

P1010180b

P1010182b

Servera med ångkokt ris och lite grönt.

P1010195b