P1010210b

Hamburgare med svenska smaker

Mina föräldrar är på besök i helgen och jag var tvungen att fundera ut en lördagsmiddag. Man kan inte steka fint kött till farsan för han vill bara ha det överstekt och det smärtar mig så mycket så jag hellre avstår. Det fick bli hamburgare. Såna kan man understeka utan att han märker det.

Jag kände samtiigt att det skulle vara roligt att göra en lite unik hamburgare och jag ville använda lite svenska smaker. Först gick tankarna mot älgfärs, svampröror och lingon, men det kändes lite för krystat och faktiskt inte så gott. Nej det ska vara något enklare. Vad har vi för typiskt svenska smaker att brassa in i en hamburgare egentligen? Inlagd sill? Njae, det kan nog faktiskt misslyckas totalt. Jag fastnade för det mest svenska av det svenska – dillchips. Sen behövde jag något att bära dillchipsen med och valet föll på citron, svamp och västerbottensost. Det finns ingen riktig poäng med att skriva ner receptet på traditionellt sätt för jag har skrivit om hamburgare ett par gånger förr. Här och här.

Hamburgarna gör jag genom att mala högrev, salta och peppra och rulla ihop till en tjock korv, som jag slår in i folie och låter ligga i kylen ett par timmar. Sedan skär jag burgarna från den korven. På det sättet håller de ihop bra, men blir inte så kompakta.

P1010210b

P1010214b

Osten gjorde jag också på lite besvärligt sätt för att få till sån där eftersträvandsvärd perfekt smältande ost. Här använde jag endast västerbottensost som smältes i en natriumcitratlösning. Jag hällde sedan ut portioner av den på en väldigt rengjord diskbänk. Det gjorde den rätt lätt att handskas med sen.

P1010205b

Svampen förde jag in i form av en svampmajonäs. Jag stekte svart trumpetsvamp i smör och finhackade den sedan och blandade den med Hellmans majonäs tillsammans med en liten gnutta rivet citronskal.

P1010200b

Hamburgaren monterades så här (nedifrån och upp):

Finstrimlad isbergssallat
Svampmajonäs
Två burgare med smält västerbottensost på
en rejäl näve dillchips

P1010225b