Stuvad svartrot med stekt fläsk

Jag fortsätter min vardagsmat med en snabblagad och god måndagsmiddag. Svartrot som stuvas på klassiskt vis och till det en rejäl skiva stekt rimmat fläsk. Jag hade några sparrisar kvar sedan helgen också. Bladen är mungböneskott som jag har odlat i köksfönstret.

Svartrötter är en stor favorit som jag lagat titt som tätt under en massa år. Deras smak ligger lite mittemellan sparris och jordärtskocka skulle jag säga och de är inte särskilt dyra. Det är dock ett litet elände tillagningsmässigt för svartrötter släpper ifrån sig någon form av kåda och efter att man handskats med dem ett tag får man precis samma klibbiga känsla i händerna som man hade efter en fin grankoja på mellanstadiet. Ett helvete med andra ord – jag hatar att vara klibbig om händerna. Skalar man dem under rinnande vatten och sedan direkt lägger dem i citronvatten så klarar man sig ändå skapligt. För det här receptet, dela också upp dem i 5 cm långa bitar. Citronvattnet har du får att hindra att de missfärgas (brun-lila) genom oxidering, vilket sker direkt om du bara låter dem ligga i luft.

För två personer behöver du

Saft från en halv citron till citronvattnet
1 påse svartrötter, skalade och delade (se ovan)
50-100 g rimmat sidfläsk
1 msk smör
1 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
maizenaredning
hel muskot att riva ifrån
salt och peppar

Gör så här

Smält smöret i en stekpanna på medeltemperatur. Skär upp två rejäla skivor rimmat fläsk och peppra försiktigt på båda sidorna. Stek på medeltemperatur och vänd ofta. När ytan ser bra ut så dra bara av plattan och vänd lite då och då på eftervärmen.

1 dl vispgrädde och 1,5 dl mjölk, det är matlagningsgrädde det om man ser till fetthalten. Matlagningsgrädde som inte smakar äckelpäckel och som dessutom är billigare. Jag tycker inte det finns någon ursäkt i världen för att använda matlagningsgrädde eller mellangrädde när det är så lätt att göra precis så här.

Koka försiktigt upp mjölk och grädde och få det att puttra. Se till att röra i det ofta så det inte bränner fast i bottnen på kastrullen. Lägg i de skalade och delade svartrötterna och låt småputtra till bra konsistens, ungefär 6-7 minuter. Smaka av med nyriven muskot, salt och peppar. Red av till lagom stuvningskonsistens med maizenaredning.

Servera stuvning och stekt fläsk. Ganska energirikt misstänker jag men man kan ju alltid springa en sväng om man tycker energi är jobbigt.