Bandy och indisk kikärtsgryta

Jag har lite skrivklåda så jag måste dra ur mig något till bloggen. Man kan tycka att jag kunde ha tänkt på det i veckan istället men det har varit så galet på jobbet så jag har inte orkat. Nu sitter jag här med en pernod och försöker smälta att Bollnäs har spelat klart för säsongen. Lite jobbigt att åka ut mot Edsbyn men jag antar att det var välförtjänt.

Nu får man hålla på Hammarby i semin för Edsbyn kommer jag tamefan aldrig hålla på. Tack för den här säsongen Bollnäs, nu få ni se till att göra bra värvningar till nästa säsong. Jag önskar mig Hellmyrs och Nilsson, kan ni fixa det så bjuder jag på käk.

Nu kommer i alla fall ett vardagsrecept som är snabblagat och riktigt gott, dessutom helt vegetariskt. Känslan är att den här maten passar osedvanligt dåligt till bandy. Min känsla är att det här är mer bandykäk, ursprungligt, enkelt men ändå med finess. Nåväl, här blir det lite småtramsig indisk kikärtsgryta. Receptet är förresten hämtat från Könemans – Stora asiatiska kokboken, men är något modifierat.

Först recept på garam masal. Det här är mer garam masal än vad som behövs för den här maten men den går utmärkt att spara i en burk.

Garam masal

Torrosta 4 msk korianderfrön, 4 msk kardemummakärnor, 3 msk spiskumminfrön, 2 msk hela svartpepparkorn, 1 tsk nejlikor och 3 kanelstänger. Mal ner på något sätt, med kryddkvarn eller någon typ av mixer tillsammans med en halv riven muskotnöt. Mixa/mal till ett pulver. Det blir MYCKET godare att göra det här själv. Är man osäker på när man ska använda det nästa gång så kan man alltid stoppa burken i frysen, då håller den sig ännu längre.

Nu äntligen till grytan.

Du behöver för sex personer

3 burkar konserverade kikärtor, avrunna (SPARA VÄTSKAN)
4 msk smält och klarat smör (det kallas för ghi i indiska recept)
2 gula lökar, skalade och skivade
1 msk ingefära, fint tärnad
2 stora vitlöksklyftor, pressade
2 röda chilifrukter, skivade (om man är lite känslig för starkt kan man fröa ur dem och ta bort de vita hinnorna)
0,5 tsk gurkmeja
1 burk goda krossade tomater
4 tsk mal koriander
2 msk garam masala (se ovan om hur man gör det själv. Man kan också köpa det färdigt)
0,5 dl citronsaft
1 dl matlagningsyoghurt
en nypa hackade färska korianderblad

Gör så här

Hetta upp smöret i en gryta. Klarat smör tål mycket högre temperatur än smär med proteinfällning kvar men här behöver det inte hettas på så mycket. Lägg i lök, vitlök, ingefära, chili och gurkmeja. Stek tills löken är lite smått brynt. Häll i tomaterna och kikärtor och mald koriander. Koka upp. Om det är lite för tjockt så häll på vätskan från kikärtorna. Låt puttra i ungefär tio minter. Tillsätt citron och yoghurt och färsk koriander.

Servera med ris som kokats med en näve russin. Jag drog på lite skott från bockhornsklöver och friterad röd chili också för att verka speciell.

Suverän mat till matlådor och hela matlagningen tar inte längre tid än det tar att koka riset. Jag är lite för förtjust i kött egentligen, det vet jag, men här saknar jag inte kött.