P1000686b

Soppa med räkor och kantareller

Mina helgmatsposter verkar ha uteblivit den här helgen. I fredags så hade jag några gossar över på tv-spel och för mycket öl. Då bjussade jag på en jäkligt god grej men den tänker jag skriva om nästa gång jag lagat den. Jag vågade nämligen inte hålla på och åbäka mig med kamera och sånt när de var här hemma.

Igår kom resten av familjen hem och till det hade jag förberett en liten tvårätters till mig och frun efter att barnen gått och lagt sig. Jag vet inte om det har noterats men jag är sjukt ointresserad av desserter och sötsaker. Jag har egentligen inget emot att äta det men att laga det är inget för mig. Jag kan gilla att laga klassiker som creme brulé och sånt men det händer väldigt sällan, oftast räcker det bra med lyxig glass och en kopp gott kaffe för mig. Så härifrån kan ni inte förvänta er dessert- eller efterrättsinspiration. Hellre två förrätter då.

Vi åt färska räkor i onsdags och jag tog tillvara skalen i en burk som jag kastade in i frysen. Vi fick också ett par hekto räkor över som också åkte in i frysen. Ett mycket bra sätt att spara skal till en buljong är det i alla fall. På så sätt hade jag igår dels några räkor över och en bra grund att göra en soppa på. Huvudrätten från lördagen kommer i nästa post, jag har nämligen insett att det blir bäst ordning i bloggen om jag separerar rätterna i olika poster, i nästa post behöver jag inte heller babbla en massa goja.

En favoritkrydda som jag ofta glömmer bort är dillfrön, de smakar inte alls bara dill utan mer som en kombination av dill och anis men ändå med stjärnanisens fyllighet och fänkålsfröets bett. Testa att experimentera lite med dillfrö.

För övrigt skriver jag också upp receptet till buljongen här. Den kan man ersätta med köpt buljong eller fond men det är inte i närheten smakmässigt.

För fyra personer behöver du

Buljong
300 g räkskal
2 dl vitt vin
8 dl vatten
1 schalottenlök, finhackad
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré

Soppa
0,5 L räkfond/-buljong
2 dl frysta kantareller, går så klart att ersätta med annan svamp efter eget huvud
1 msk smör
1 schalottenlök, fint skivad
1 liten fänkål, skuren ganska fint
1 dl vispgrädde
1 msk pernod, kan så klart uteslutas men livet blir lite tråkigare då
2 msk färskpressad citronsaft
1 tsk dillfrön
1 msk tomatpuré
salt och peppar

Till servering
Lite skalade räkor

Gör så här

Buljongen
Hetta upp olja i en kastrull med stor diameter. Lägg i räkskal och lök och fräs på relativt hög temperatur (4/6 kanske) under fem minuter under regelbunden omrörning. Du vill inte bränna skalen men det krävs lite temperatur och olja för att få ut alla smaker. Får man till lite brynt yta så får man också ur med umamismak. Rör sedan i tomatpurén och blanda om ordentligt. Häll på vin och vatten och koka upp. Låt småputtra i 30 minuter och sila sedan bort skalen. Observera att skaldjursbuljong inte blir bättre av att man kokar den längre, snarare tvärtom. Det finns några asiatiska rätter där man faktiskt är ute efter den bittra smaken som bildas genom långkokning av skal men det är ett undantag.

Soppan
Stek lök och svamp i smöret tills svampens yta blivit lite smått krispig. Lägg i fänkålen, tomatpuré och dillfröna och låt även dem steka med i fem minuter. Slå sedan på buljongen och koka upp. Låt puttra i fem-tio minuter, tillsätt sedan pernod, grädde och citronsaft och smaka av med salt och peppar. Håll småvarm till servering.

Servera soppan för sig och räkorna för sig. Det går även att lägga i räkorna direkt i soppan men kom ihåg att de sjunker så det blir inte så jäkla snyggt om du inte har en rätt grund sopptallrik. Räkorna behöver inte värmas upp.

Jag serverade ett par blad pak choy till maten. Det är nog en av de absolut snyggaste grönsakerna. Gott är det också. Kolla vad fina de är.

P1000686b