P1050330

Vegetarisk chili

Förra onsdagen spelade Bollnäs mot Sirius på Studenternas i Uppsala och jag kände mig manad att bjuda hem några bollnäspojkar i förskingringen på lite texmex inför bandymatchen.

Bandy är för folk som begriper sig på kultur och estetiska värden medan hockey är för idioter. Okej, var du inte lite hård nu Anders? Jo lite kanske, men det mesta blir bättre om det spetsas till. Bandy är i alla fall den enda sporten jag bryr mig om på riktigt och som kan ge mig seriös frustration och få mig riktigt nedstämd. Bollnäs går som tur är rätt bra i år även om man är lite ojämna och har svårt att göra mål. Känner man att man vill gå över till den goda sidan, skaffa lite kulturell kredibilitet och eventuellt bli lite snyggare så tycker jag att man ska surfa in på Bandypuls och betala en hundring för att få se Bollnäs ta emot Vänersborg i alldeles perfekt bandyväder i kväll. ”Nej, man ser ju inte bollen i bandy”, kanske du utbrister. Så kanske det är för dig, men då är det dig det är fel på.

Men nu backar vi en vecka till förra onsdagen. Vi samlades ett gäng på sex utflyttade Bollnäskillar och mumsade texmex och hällde i oss några öl. Menyn var rätt så standardmässig bortsett från den vegetariska chilin som jag gjorde då en av killarna är vegetarian (och jag har velat experimentera med vegchili rätt länge). Receptet på den kommer här nedan och övriga saker på bordet var:

Black Metal Chili
Mangosalsa
Guacamole
Salsa roja
Picklad rödlök
Hemgjorda majschips gjorda på friterade hemgjorda majstortillas
Picklad jalapeno
Smulad salladsost
creme fraiche utspädd med vatten
heta såser

Men som sagt, receptet på den vegetariska bönchilin kommer här

Du behöver

majsolja för stekning
2 stora gula lökar, hackade
8 vitlöksklyftor, fint skivade
1 spetspaprika, tärnad
2 msk kinesisk chili bean paste (viktig del för att få till fylligheten)
2 färska jalapenos
1 torkad mörk chili, jag tog mulatto men den är nog egentligen lite för besk
2 chipotle
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk spiskumminfrön
2 tsk korianderfrön
1 tsk timjan
1 tsk oregano (gärna mexikansk)
1 msk bra paprikapulver
1 msk anchochilipulver
33 cl mörk öl
2 dl vegetarisk buljong
1 msk finmalet kaffe
2 msk finriven mörk choklad
3 burkar svarta bönor, avrunna
saft från 2 lime ungefär
salt, peppar och muscavadosocker för avsmakning

Gör så här

Koka upp tre deciliter vatten och ställ av kastrullen och lägg ner de torkade chilifrukterna i minst 30 minuter. Ta sedan upp dem och finhacka dem.

P1050330

Hetta upp majsolja i en gryta och lägg i chilibönpastan och låt den stekas i ett par minuter medan dess färg djupnar. Lägg i och fräs sedan lök, vitlök, paprikatärningar, uppblötta och hackade chilifrukter och färsk jalapeno tills löken är mjuk.

P1050329

Rosta fänkålsfrön, spiskumminfrön och korianderfrön och mortla eller mal sedan tillsammans med timjan och oregano. Blanda sedan de malda kryddorna med paprikapulver och chilipulver och blanda ner i lökfräset och fräs ytterligare fem minuter.

Häll på öl och buljong och puttra utan lock tills det har reducerat till ungefär hälften, tar ungefär en timma. Häll sedan ner bönorna, kaffet och chokladen och smaka av med salt, peppar och socker. Smaka sedan av med lime också. Det ska inte smaka mycket lime men den här anrättningen kan bli lite besk och syran från limen tar udden av det beska.

P1050335

Om man inte är vegan så kan man faktiskt avsluta med att lägga ner en klick smör i chilin också, det blir mycket godare så.

Jag tycker inte den kommer upp i nivå med en högrevschili men den blev riktigt bra. Jag tror hemligheten är rostade kryddor, den där fermenterade bönpastan, limesaften och chokladen, de bygger upp en helhet med både umami och syra.

…och Bollnäs vann så klart bandymatchen mot Sirius.