IMG 2980

Kycklingtoast med tomatdipp

Här kommer en snabblagad kvällsmacka till helgkvällen.

Först två kungöranden: 

1. Jag glömde att ta med mig kameran till stugan i helgen. Det innebär att jag fick fota med telefonen. När jag började kolla på bilderna insåg jag att de är dåliga även för att vara iPhone-bilder och det fick sin förklaring i att linsen var geggig. Ni får ha överseende med skitbilder den här gången. Jag övervägde att skita blogga om det då bilderna blev så värdelös men min fru övertalade mig. Det är hennes fel alltså.

2. Upplägget och maten är inspirerad av en jättefin bild jag såg på Twitter. Det var någon av alla matintresserade jag följer som hade re-tweetat från någon amerikansk sida. Upplägget är alltså stulet.

Nu när vi är klara med kungöranden så kan vi kanske ägna oss åt väsentligheter. Det här är ingen mat som är spektakulär på något sätt men det blir liksom gott och trevligt. Vi kom till stugan kl 18 igår och jag lyckades dra ihop det på en timma så i min värld är det snabblagad mat. Är du intresserad av ännu mer snabblagad mat så följer du nog inte min blogg :-). Jag kan gilla sån här ”fegveggo-mat” (för att sno ett uttryck från Lisa Förare Winbladh) där man begränsar köttet men ändå inte undviker det. Det är nog på det hela taget framtidens melodi, för min del så klart uppblandat med rena hedonistiska köttfrossor men dessa behöver inte vara så vanligt förekommande. Jag tycker kött behövs för att saker ska bli riktigt gott, men det behövs inte så mycket.

I övrigt så går jag i kokbokstankar. Vi får se vart det bär, men nu tar vi receptet.

Du behöver för fyra personer

Toast

500 g kycklinglårfilé
BBQ-rub (jag körde en cajunkryddblandning som jag gjort själv)
8 skivor formfranska av riktigt E-nummerrik sort
2 bollar buffelmozzarella
2-3 jalapenos
lite färsk eller torkad oregano

Tomatsoppa/-dipp

1 färsk lök av något slag, finhackad
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
4 sardellfiléer
2 burkar bra passerade tomater
1 kycklingbuljongtärning
färsk eller torkad oregano
1 burk creme fraiche
salt och svartpeppar
stjälkselleri (viktigt)

Gör så här

Börja med att göra tomatdippen, som också funkar utmärkt som tomatsoppa. Bryn lök, vitlök och sardellfiléer i smör tills löken är mjuk och sardellerna liksom lösts upp. Tillsätt övriga soppingredienser UTOM creme fraiche och låt puttra utan lock. Rör emellanåt. Kör på tills det blir rätt så tjockt och tills spisen och skjortan är irriterande prickiga av tomat.

Rör sedan ner creme fraiche i dippen och smaka av med salt och peppar. Det kan dock stå på svag värme och puttra och skita ner spisen ytterligare tills mackorna är färdiga.

Krydda kycklinglårfiléerna och stek på jävligt hög värme i smör tills du har fin yta. Den är helt säkert genomstekt då. Ta upp kycklingen och låt svalna lite och strimla den sen.

IMG 2980

IMG 2984

Lassa på kycklingstrimlor, avrepad mozzarella, jalapenoskivor och lite oregan på ett bröd. Lägg på ett till bröd och tryck ihop.

IMG 2985

Stek på medelvärme i massor av smör i en stekpanna. Tryck ordentligt på mackorna under tiden med en stekspade. De ska liksom bli lite småplatta.

IMG 2987

Skär av kanterna på brödet och skär i diagonalerna så fyra bitar bildas av varje macka.

IMG 2989

Servera genom att lägga dippen i ett glas och stapla upp två mackbitar på glaskanten. Glöm inte att lägga ner en selleristjälk, det passar grymt bra till det här.

IMG 2994