P1040596

Tandoori chicken

Du gör jag så där igen – skriver rubriken på engelska. Troligtvis för att verka tuff men misslyckas så klart med det.

I många indiska maträtter berättar förledet lite om kryddningen, t ex madras innebär att curryn innehåller bland annat tamarind, ingefära och anis. Tandoori innebär egentligen inte någon speciell kryddblandning utan hänvisar istället till tillagningssättet. En tandoor är en sorts primitiv ugnsgrill som i grundutförandet mest bara är en stor lerkruka som man eldar i och hänger ner sin mat i. En sån har jag så klart inte men jag blev just nu lite sugen på att bygga en, det kanske får bli ett litet projekt nästa sommar. I en tandoor kan man laga allehanda grejer men det jag mest förknippar med ordet är så klart tandoorikyckling (se, nu gick det bra att skriva på svenska).

Här har jag i alla fall lagat kycklingen i ugnen genom att lägga den långt upp och köra på grill. Jag testade först att brassa på utav helvete i en grillpanna på spisen. Resultatet blev ett jävla otyg till fastbränning som jag fick nöta bort med svinto. Så ugnen på grill är att rekommendera. Vi vill nämligen ha lite svärtad yta på köttet.

Receptet innehåller, som många andra indiska recept, en halv förmögenhet i kryddor, i alla fall om man behöver köpa alla på en gång. Jag som är lite av en kryddsamlare hade så klart allt hemma. Några av kryddorna, som t ex bockhornsklöver, kan vara lite luriga att hitta men som tur är finns det internetshoppar även för kryddor. Jag har handlat ett par gånger på Borgeby Kryddgård, men det finns fler ställen.

Receptet är ett hopplock från diverse sidor på nätet, bl a härifrån. Jag är för övrigt missnöjd med omslagsbilden.

En annan sak bara. Jag har noterat att det har dykt upp en hel del nya läsare. Gilla gärna bloggen på Facebook. Där skriver jag också lite annat som kanske är för kortfattat för att passa på bloggen.

Du behöver

ungefär 2 kg kycklinglårfilé
7 hela kryddnejlikor
0,5 tsk hel kardemumma
2 tsk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk spiskumminfrön
1 tsk bockhornsklöverfrön
5 dl turkisk yoghurt
1 dl neutral olja
4 msk färskpressad limejuice
2 tsk salt
0,5 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 msk bra och sött paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
4 röda chilifrukter, strimlade (kan dras ner på om man vill ha mildare mat)
10 vitlöksklyftor, pressade
2 msk riven ingefära
2 dl vatten
3 msk honung
salt och peppar för avsmakning
limeklyftor till servering
ris

Gör så här

Börja med att rosta de hela kryddorna (nejlikor, fänkålsfrön, kardemumma, koriander, spiskummin och bockhornsklöver). De ska börja dofta fantastiskt men inte brännas. Mortla dem, eller ännu hellre mal dem fint i någon typ av kryddkvarn.

P1040596

Blanda de rostade kryddorna med yoghurt, olja, limejuice, salt, gurkmeja, kanel, paprikapulver, pressad vitlök och riven ingefära och lägg sedan ner kycklinglårfiléerna att marinera i 2-3 timmar.

P1040600

Skrapa av kycklingbitarna från marinaden med en sked. Ett kladdigt helvete är det och du vill fortfarande ha en hel del marinad kvar.

P1040602

Lägg dem i en ugnsform och brassa på ugnen på grill (eller ännu hellre grilla på utegrillen, varmt). Kör tills du har en lätt svärtad yta och vänd dem sedan och gör lika på andra sidan. Kör sedan klart på lägre värme i ugnen.

P1040603

Slafsa över marinaden till en kastrull, tillsätt vatten, honung och chili och koka upp. Låt stå och puttra på svag värme i en halvtimma. Det gör absolut inget om såsen skär sig lite. Smaka av med salt och peppar.

Servera genom att ösa generöst med sås på en tallrik. Lägg på kyckling och lägg även på en limeklyfta att pressa över maten när den ska ätas och kanske lite fint strimlad rödlök. Du ska så klart servera ris till också.

Hoppas du gjorde rejält mycket för det är finfin matlådemat det här.