P1040521

Årets snaps 2014

Jag varierar mig inte jättemycket från är till år när det kommer till snaps och malörtsbasen släpper jag ogärna.

Jag har gjort rätt mycket snaps genom åren. Det dricks inte så mycket snaps så spritskåpet hemma är rätt fullt med olika flaskor med snaps av skiftande kvalitet. Det mesta har tyvärr passerat sitt bäst-före-datum så det borde kastas.

Jag har testat olika baser för min snaps med alltifrån pors till johannesört och malört (och avarter med pepparrot och sån skit). Johannesört är direkt äckligt tycker jag. Pors funkar men är inte alls lika gott som malört. Malörten känns mer möjlig att variera också, från beska droppar som krullar ihop munnen av sin höga beska till lättare OP-aktiga varianter. Det är det sista jag har börjat köra på de senaste åren.

Receptet är ganska godtyckligt då smaken skiljer sig från malört till malört. Jag planterade min i våras och den verkar trivas mycket bra på sin plats.

P1040521

Du behöver

70 cl 40% klar sprit
1 kvist malört (hur stor är en kvist och hur långt är ett snöre?)
1 kvist dill
1 tsk kumminfrön
1 tsk skogshonung

Gör så här

Skölj bort insekter från dillen och malörten och vik ner kvistarna i en burk med tättsittande lock. IKEAs burkar med patentlock är perfekta för ändamålet. Häll ner kumminfrön och honung och slå på spriten. Skaka tills det ser ut som att honungen har löst sig.

P1040522

P1040523

P1040525

Låt stå mörkt i en vecka. Vill du ha riktigt beskt kan du öka på malörten och även tiden som örterna ligger i spriten. Tre gånger så mkt malört och tre veckors urlakning borde krulla till det i käften för dig så det räcker.

Sila sedan av spriten med en trådsil. Vill du ha riktigt klart så kan du filtrera genom kaffefilter, men det tycker inte jag är nödvändigt. Skyarna lägger sig i bottnen efter några månader.

Nu kan man dricka snapsen på en gång. Den kommer smaka mycket dill och vara lite citrusaktig i tonen. Färgen är ljust grön och den funkar faktiskt riktigt bra till t ex kräftor. Den här snapsen vinner också på mörk flasklagring och efter ungefär 5-6 månader är den bärnstensfärgad och smakar rätt annorlunda. Jag tycker den blir godare runt den tiden. Den är inte så god däremot efter 2-4 månaders lagring. Den saknar den färska fräschheten och har inte fått det lagradde djupet. Faktum är att den är riktigt äcklig.

Den blir bara bättre upp till ungefär två år genom flasklagring, sen blir den återigen sämre. Ett tips är att göra ett par tre flaskor så att det räcker att spara några år. Det går att komma över billig importsprit som duger fint. Hembränningen är tyvärr inte lika utbredd längre, annars hade det så klart varit det bästa alternativet. Den finaste snapsen har en spritbas som är tillverkad i ett skjul i skogen, det vet alla.