P1040300

Fläsklägg på grillen

Det går alldeles utmärkt att grilla fläsklägg men man måste ha gott om tid för det är inget snabbgrillat kött.

 

Ni vet väl att jag numer bloggar på Feeders, en blogg som jag och Mia Peterson byggt upp tillsammans. Där tar vi nördandet ytterligare en nivå och både Mia och jag har en massa grillgrejer på gång. Lättast har man koll på oss genom att följa vår Facebooksida. Hoppas vi ses där

 

Fläsklägg hör till mina absoluta favoriter i köttväg. Köttet är rejält inbäddat i fett och erbjuder en naturlig konfiteringsmöjlighet (att konfitera är i princip att tillaga kött försiktigt i fett). Du kan dock inte göra det här snabbt utan det får ta den tid det tar, men satan vad det är värt all tid.

Jag dras med en envis jäkla förkylning och egentligen borde jag varken ha åkt till stugan eller grillat i torsdags men nu blev det så och torsdagskvällen var så fint att det faktiskt blev värt gårdagens sjukhusbesök med efterföljande antibiotikabehandling.

Jag ordar inte så mycket mer utan hoppar istället på receptet och babblar desto mer där.

Du behöver för två vidrigt stora portioner

2 fläsklägg á ungefär 1 kg (ja, jag vet, det är för mycket)
salt och peppar
4 msk av din favoritrub (Cramby har flera exempel i sin bok Texas BBQ)
0,5 dl kinesiskt risvin
0,5 dl mörk kinesisk risvinäger
0,5 dl ljus kinesisk soja
0,5 dl socker
1 msk riven ingefära
1 msk finhackad chili av något slag

Gör så här

Jag blandar rätt vilt här mellan amerikanskt och kinesiskt och just det passar verkligen otroligt bra.

Tänd grillen med skapligt mycket kol. Jag körde på nästan en full stor skorstenständare från Weber. Lägg den glödande kolen i en ände av grillen. I andra änden ställer du nere på kolgallret en aluminiumform för det kommer rinna massor av fett från fläskläggen. Häll gärna lite vatten i aluminiumformen också.

Stryp ner lufttillförseln i grillen så du landar på ungefär 120 °C. Det här kan vara lurigt och beror lite på vad du har för grill. I en stor Weber klotgrill går det skapligt medan det kan vara betydligt svårare i en mindre grill. Det är inte hela världen om du hamnar på lite högre temperatur men grillpuritaner skulle så klart bli lite förbannade på dig.

Skär en massa snitt i fläskläggens svål, annars kommer den dra ihop sig på tråkigt sätt och pressa ut köttet så småningom. Badda in fläskläggen i massor av salt och peppar och lägg dem på grillgallret ovanför aluminiumtråget. Lägg på locket och kör så i ungefär 1 timma. Ha lite koll på temperaturen. Anledningen till att jag inte rubbar den med andra kryddor från början är att jag verkligen vill få in saltet. Kör du med rimmat fläsklägg så kan du gå direkt på nästa steg.

P1040300

Lägg nu på ordentligt med din favoritrub på fläskläggen. Det ska vara nån som känns amerikansk och som är baserad på parikapulver i massor. Fortsätt grilla på samma indirekta sätt i ungefär fyra timmar. Du kan vända på läggen lite då och då. Sjunker temperaturen för mycket (under 100°C) så släpp in mer luft. Tar kolen slut så fyll bara på med lite mer. Det är storheten med skorstenständare.

Blanda risvin, vinäger, soja, socker, ingefära och chili och börja nu pensla köttet med det ungefär en gång i kvarten. Fortsätt grilla i ytterligare ett par timmar till.

P1040303

P1040311

Målet är att köttet ska bli sönderfallande mört. Lite som när du kokar fläsklägg eller när du gör pulled pork på grillen. När du kommer upp i sju-åtta timmar totalt så bör det närma sig. Känn då efter försiktigt med ett par gafflar. När köttet är klart så kan du börja förbereda tillbehören.

P1040314

Jag serverade med potatismos som jag öst ner en massa riven cheddar i och en kryddig och kokt salsa fick göra maten sällskap.

Sen finns det ju inte en chans att en normal människa kan äta upp ett helt fläsklägg med en massa potatismos som tillbehör. Ungefär hälften blev kvar på våra tallrikar och åts upp till frukost dagen efter.

Nu ska jag försöka bli frisk i halsen.