P1040298

Tortillachips med heta räkor

En liten minipost med en snabblagad rätt vi käkade igår. Vi var sugna på något riktigt hett.

Det som styr styrkan på maträtten är valet av hot sauce. Jag körde med en cajunvariant som jag köpt på Extremefood – Ass Kickin’ Cajun Hot Sauce. Jag har hört att de snart ska uppdatera sin hemsida och då kommer säkert inte den länken att funka längre men googla då bara. Jag kan ju också uppdatera länken, men det är inte säkert jag kommer ihåg att ha koll. Hur som helst så är den såsen rejält stark och min fru blev faktiskt lite smått arg på mig när jag bjöd henne på en marinerad räka innan tillagningen. När räkorna väl är stekta så har styrkan avtagit lite.

Du behöver för två stora portioner

1 kg MSC-märkta räkor med skal (japp, det finns t o m rätt många sorter)
3 msk hot sauce
2 msk smör
1 burk konserverade tomater av bra kvalitet
1 msk mald koriander
1 tsk bra paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
4 salladslökar
lite olja
salt, peppar och socker
tortillachips, hemgjorda eller köpta
tomat och gurka, i bitar
riven cheddar
gräddfil
färsk koriander

Gör så här

Skala räkorna och marinera dem 30-40 minuter i hot sauce. Gör under tiden salsan. Den här salsan blir inte ett dugg stark men det beror på att mina räkor är så vansinnigt starka. Har ni mildare räkor så funkar det fint att blanda ner lite chili i salsan.

Skiva upp salladslöken och fräs snabbt i lite olja. Tillsätt paprikapulver, mald koriander och vitlökspulver och fräs ett par minuter ytterligare. Tillsätt sedan de konserverade tomaterna och låt puttra i 20 minuter utan lock. Smaka av med salt, socker och peppar.

Hetta upp en stekpannan vansinnigt mycket. Lägg sedan ner smöret och fräs räkorna snabbt. Max en minut men försök ha det så varmt så de blir lite brynta på i alla fall en sida. Här hade det så klart varit bra att ha okokta räkor, men det är så svårt att hitta i Sverige, i synnerhet om man är ute efter MSC-märkta varianter.

Servera genom att lägga upp ett rejält lass tortillachips på en tallrik. häll på salsa, strö över tomat och gurka, dutta över med lite gräddfil och lägg på en näve riven cheddar. Ös sedan på med massor av räkor och toppa med koriander. Avnjuts så klart med öl.

P1040298