P1040269

Pollo entomatado

Här kommer en het och rolig gryta. Koka massor så räcker det länge eller till många.

Jag har för inte alltför längesedan skrivit ner ett recept på puerco entomatado. Det här är besläktat men smakerna skiljer sig ändå rätt så mycket. Det är frågan om en väldigt genuint mexikansk gryta på kyckling. Rätten kan göras på tusentals olika sätt och en mexikan som kommer in här anser säkerligen att jag gör fel. Ptja, det kanske jag gör men maten är otroligt god och då är det ju lite skitsamma hur ”rätt” den är.

Jag köpte två små majskyckling och kokade rätt så mycket gryta. Det räckte till åtta portioner. Tyvärr var det inte ekologisk fågel och jag har ju försäkrat alla att jag bara handlar sån. Jag ljög tydligen. Jag klagade i alla fall hos personalen över att de inte hade något ekologiskt alternativ och förhoppningsvis kan jag kanske hitta eko-kyckling även på City Gross nästa gång.

Smaksättarna är intressanta tillsammans och liknar egentligen inget jag är speciellt van vid. Kanel, nejlika, mexikansk oregano, lagerblad och tomatillo bildar basen, sen tillkommer lök, vitlök och jalapeno. Det blir rätt så speciellt när det kombineras men otroligt gott.

Det här är INTE en variant på pulled chicken. Pulled chicken är mathistoriens sämsta idé, i alla fall när folk kokar den i flera timmar. Kyckling är alldeles för mört för att kokas några fyra-fem timmar och blir bara mjölig på det sättet. Däremot kan man laga kycklingen hel, dela upp den i lagom bitar och inte koka den så länge. Det blir suveränt, men heter inte pulled chicken. Pulled chicken finns inte om man inte med chicken menar en seg jävla tupp eller höna.

Du behöver för åtta portioner

2 hela kycklingar
1 liter vatten
2 msk salt
4 lagerblad
3 stora gula lökar, klyftade
4 oskalade vitlöksklyftor
5 jalapenos
1 burk tomatillos
1 msk mexikansk oregano
2 ytterligare lagerblad
1 stor kanelstång
3 nejlikor
saft från 0,5 lime
salt, socker och peppar

Gör så här

Lägg kycklingarna i en gryta och häll på en liter vatten. Lägg också ner fyra lagerblad och strö på ett par matskedar salt. Koka upp och skumma av ordentligt.

P1040269

Låt sedan kycklingen puttra i ungefär 30-40 minuter. Ta upp kycklingarna och låt dem svalna. Under tiden skummar du bort kycklingfettet och kokar ner kycklingbuljongen till ungefär hälften.

Grilla lökklyftor, vitlöksklyftor och jalapeno i ugnen. Kör på grill i ugnen tills jalapenon fått lite färg.

P1040289

Kärna ut jalapenon. Lägg sedan jalapenon, löken, vitlöken (skalet borttaget), nejlikorna, två lagerblad, den mexikanska oreganon och limesaften i en mixer och mixa så slätt det bara går.

Häll ner det du just har mixat i kycklingbuljongen och koka upp. Låt puttra utan lock i ungefär 40 minuter.

Plocka köttet från de nu svalnade kycklingarna och dela upp köttbitarna i lagom tuggor. Lägg ner köttet i din puttrande sås och låt kycklingen puttra med det utan lock i 30-45 minuter. Du kan inte koka för länge ty då blir det inte bra. Smaka av med salt, peppar och socker (glöm inte socker).

Servera grytan till ris, picklad jalapeno och massor av färsk koriander. Tortillachips är också gott till det här.

P1040291