P1030430

Bang bang ji si

Det är så klart fantastiskt med en rätt som heter bang bang och smaken på den här kycklingsalladen från Sichuan lär inte göra någon besviken heller.

Bang bang ji si går som jag förstår det att översätta fritt till ”fantastisk kavlad kyckling”. Bang är namnet på en sån där pinne som man ofta använder som kavel i många länder (det är ju förvånande få kulturer som faktiskt använder kavel till att kavla med). Bang är också slang för ”fantastiskt” på mandarin. Ett otroligt bra namn på en maträtt med andra ord.

Receptet är med väldigt små modifikationer hämtat från den här sidan och det var ett av topprecepten som kom in i min knivtävling. Jag lovade ju att jag successivt skulle presentera tävlingsrecept och här kommer alltså ett av dem. Vinnarreceptet hittar ni här.

I salladen används en lätt pocherad kyckling och sån blir ofta lite segare i konsistensen än t ex grillad kyckling. Detta avhjälps genom kavling av köttet alldeles innan det läggs upp på salladen. Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket det gjorde för köttets konsistens och tekniken är något jag kommer använda igen.

Smaken på salladen är finstämd skulle jag säga och oerhört baserad på sesam. Gillar man inte sesam så ska man nog skippa att laga den här maten. Styrkan styr du med valet av chiliolja. I tävlingsbidraget rekommenderades det att själv göra den här chilioljan men jag hittade inte alla ingredienser till den (jag saknar grön sichuanpeppar) så jag fick köpa en färdig chiliolja. Chilioljan jag köpte var lite av en besvikelse och det gjorde också rätten lite onödigt mesig. Sichuan är ju annars känt för relativt chilistark mat. Mesigheten till trots så är det en väldigt välsmakande rätt med välbalanserade smaker och har du en god chiliolja så använd den. Det kan också finnas en poäng i att hålla ner chilistyrkan och istället låta de balansen mellan smakerna tala. Nu tar vi receptet.

Du behöver

Pocherad kyckling

1 hel kyckling, delad i mitten
1,5 liter vatten
3 msk finhackad ingefära
0,5 dl kinesiskt risvin (kan ersättas med torr sherry)
1 dm purjolök (det vita), strimlad
salt

Dressingen

1 msk socker
3 msk sesampasta
1 msk sesamolja
1 msk kinesisk risvinsvinäger
1 msk ljus kinesisk soja
1 tsk sichuanpeppar, rostad och sedan fint mortlad
2 msk chiliolja
lite salt

Salladen

kött från en pocherad kyckling
1 gurka
en bit rättika
en bit purjolök
1 dl rostade jordnötter, grovt hackade
2 msk rostade sesamfrön

Gör så här

Börja med att pochera kycklingen. Det gör du genom att skicka ner ingefära, purjo, risvin och lite salt i vattnet och koka upp. När vattnet kokar så lägger du ner kycklingen och kokar i fem minuter. Skumma samtidigt av ordentligt efter ytan. Lägg sedan på ett lock och knäpp av plattan. Låt kycklingen stå i det avsvalnande vattnet i ungefär 30-40 minuter.

Ta sedan upp kycklingen och rensa bort köttet med fingrarna. Riv köttet i lagom munsbitar. Lägg sedan köttet på en skärbräda och kavla det ordentligt. Jag använde min dotters leksakskavel för det var den enda vi hade som inte var av trä. Ville inte kontaminera bakningskavlarna. Skippa inte kavlingen, för den gör mycket mer än man kan tro. Jag blev förvånad.

P1030430

Skär gurka, rättika och purjolök i tändsticksstora stavar. 

Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka sedan av den med salt. Sesampastan fungerar som emulgeringsmedel och kommer göra så att dressingen inte separerar.

P1030425

P1030429

Jag valde att servera salladen på ett stort fat där jag började med att lägga på gurka och rättika.

P1030427

P1030434

Därefter strödde jag på sesamfrön och lade sedan på kycklingen. Purjostrimlorna och dressingen fick toppa salladen.

P1030436

Jag kan verkligen rekommendera den här salladen som inte bara är god utan dessutom satans nyttig. Till och med LCHF-skadade människor borde kunna äta den om man ljuger för dem om sockret i dressingen.