P1010545b

En varning och saxslipning

Den främsta anledningen till att det inte blivit något matbloggat i helgen är att jag fick i mig gluten förra veckan. Troligtvis från ”risnudlarna”, helt utan innehållsförteckning på begripligt språk, som jag köpte på den där asiatiska butiken. I bloggposten jag länkar till åt vi andra nudlar, men senaste gången tog vi de ”nya”.

De här risnudlarna var lite annorlunda till karaktären än de risnudlar jag är van vid och jag blev faktiskt lite orolig redan när jag åt dem. Jag skulle nästan gissa att det var 50/50 ris/vete. Inget vidare. Det har så klart sina fördelar att inte kunna äta något på fyra dagar – i längden blir man väldigt smal och skitläcker men vad hjälper det när man har ont i magen så man bara vill gråta? Det tog tre dagar innan effekten av gluten kom i min kropp, men då kom den å andra sidan med besked. Jag har nog aldrig varit så risig av det här förr och mat har inte varit att tänka på. Jag har varit försiktig med gluten men i och med den här händelsen har allvaret ytterligare märkts. Risnudlar kommer jag vara väldigt restriktiv med när jag köper i fortsättningen, antagligen kommer jag hålla mig till de stora märkena i vanliga matvarubutiker.

Nu tänkte jag slänga iväg en liten pyttegrej bara, som absolut inte är reklam även om det kan verka så. Jag köpte min Sharpmaker att slipa knivar med för över ett halvår sedan, däremot tog det ett tag innan jag insåg att man även kan ha den till att slipa saxar med. Saxar är som bekant enkelslipade (bara slipade från en sida) och dessutom i en lite märklig vinkel. Det är inte helt rätt att slipa i den vinkeln även om det så klart går med både ett skärpstål och slipstenar. Sharpmakern däremot har en inställning som är perfekt anpassad för saxslipning och jag har roat mig med att slipa upp varenda sax i hushållet, vilket kändes väldigt bra. Det man normalt gör med saxar är att man använder dem tills de är slöa, sen använder man dem två år till, under ständig irritation. Slutligen kommer man sig för att köpa nya (utan att slänga de gamla) som givetvis också blir slöa alldeles för fort. Jag ogillar slit och släng och genom den här slipningen blir saxarna som nya. Ytterligare ett skäl att skaffa sig världens enklaste sliputrustning.

Till veckan blir det i alla fall rent matbloggande.

P1010545b

P1010546b

P1010551b