Torsk med pocherat ägg och dill- och vitvinssås

Efter mitt långa magelände behövdes det något skonsamt för magen. Det ligger väldigt djupt i min uppfostran att när man är dålig i magen och måste äta något milt så ska man äta kokt torsk med äggsås. Så är det bara. Det var alltså det jag tänkte laga.

Sen var jag bara så himla sugen på att laga mat efter skithelgen så jag lyxade till den rätten en gnutta och det här blev resultatet. Jag tycker fortfarande att det känns som en vardagsrätt, om än en lite lyxigare sådan.

Du behöver för två portioner (det kommer bli sås över, men den kan sparas)

300 g torskrygg
1 liter mild fiskbuljong (här finns ett recept, ta annars tärning)
2 dl vitt vin
1 schalottenlök, finhackad
en halv morot, finhackad
smör
1 lagerblad
7 vitpepparkorn
1 dl grädde
eventuellt lite maizena till redning
1 dl dill, finhackad
2 färska ägg
mandelpotatis
grönsaker av något slag

Gör så här

Börja med såsen för det är det enda som tar tid. Smält smör och bryn försiktigt lök, morot och lagerbladet i smöret. När löken är mjuk så slår du på vinet. Låt reducera till ungefär 1/3 återstår. Häll då på buljongen och reducera ner till 1/4. Sila sedan av buljongen och häll på grädden. Koka ner ytterligare tills såsen börjar tjockna. Vill du ha tjockare sås så red av med lite maizena. Avsluta med att blanda i den hackade dillen. Håll sedan såsen varm till servering.

Pochera äggen. Det finns massor av beskrivningar på hur man gör det på nätet. Vissa vimsiga och andra inte så vimsiga. De här tipsen tycker jag är bra, men jag sjuder mina ägg lite längre, runt fem minuter. Äggen kan sedan svalna lite utan att det gör något.

Ångkoka potatisarna och när det är klart tar du ur ångkokningsinsatsen och sprider ut lite neutral olja i botten. Lägg sedan i fisken som du saltar och pepprar. Ångkoka fisken i fyra minuter. Ett mycket bra sätt att koka torsk på, dels blir man inte av med så mycket smaker och dels håller den ihop bättre.

Servera torsken med pocherat ägg och rikligt med sås. Såsen är ingen dillsås i ordets rätta bemärkelse utan snarare en vitvinssås med dill. Vi gillade verkligen det här och det gav onekligen en annan dimension till kokt torsk med äggsås.