P1010502b

Kallrökt kyckling

Det blir en liten snabbpost idag också. Jag kallrökte ett par kycklingar i helgen men jag tog tyvärr inga bilder på den färdiga rätten utan bara på själva rökningen.

Kycklingen kallröktes först i tre timmar. Sen kan den frysas in eller sparas en dag i kylen om man inte vill laga mat på den direkt.

P1010502b

P1010504b

Jag tog med den hem till Uppsala och lagade den sedan i ugnen, kryddad med spiskummin, koriander, chiliflarn, svartpeppar och rivet limeskal. Den kördes på 200 °C till en innertemperatur på strax under 70 °C och sen serverades den till en väldigt god vit potatissallad. För övrigt så tycker jag nog att vit potatissallad är lite orättvist bortglömd bland alla ljumma franska potatissallader. Jag gjorde även en chutney på rabarber och chili som vi hade till det här.

Kycklingen får en väldigt fin röksmak på det här sättet och rökningen förvandlar det till en helt annan produkt. Jag är lite sugen på att kunna röka mat även hemma och funderar lite på att skaffa en sån här röklåda att använda i grillen. Den möjliggör alltså kallrökning i en vanlig klotgrill, men jag tycker att nästan 500 spänn är lite väl saftigt. Å andra sidan är det inte mycket för att få en fungerande kallrök