Helstekt kyckling med lite asiatisk känsla

Nu får det vara nog med diagram och tok. Igår hade jag tänkt laga oxbringa med pepparrot och hela faderullan men jag hittade tyvärr ingen bringa. Det var läge för snabbt beslut i affären och jag plockade på mig en kyckling och lite skojiga grönsaker. Rätten känns lite som en kombination av japanskt och kinesiskt och jag blev himla nöjd med den.

Jag tänkte passa på och skriva lite om kyckling också. Det är nog den i särklass sämsta matindustrin vi har i det här landet. Kycklinguppfödarna får säga vad de vill, men med jämna mellanrum läcker det ut filmer om hur de stackars fåglarna misshandlas i vidriga industriprocesser så jag har bestämt mig för att i fortsättningen bara köpa KRAV-kyckling. Finns det inte på affären där jag handlar så får det helt enkelt bli något annat än kyckling den dagen. Bosarpkycklingen är otroligt fin. Den kostar runt tre gånger så mycket som andra uppfödares torterade pippi men det känns mycket bättre. Sen är det dessutom enormt stora vinster i smak. Det går inte ens att jämföra smaken mellan de sorterna och Bosarpkyckling är nästan som en helt annan råvara. Tidigare var bosarpkycklingarna extremt stora och låg på runt 3-4 kg men nu verkar de ligga på mer normal storlek. Fundera på att byta till KRAV du också.

För fyra personer behövs

1 hel kyckling på ungefär 2 kg
2 pak choy, uppdelad i sina blad, en typ av asiatisk salladskål som ofta går att få tag på
0,5 jalapeno, skivad
5 skärbönor, skurna i bitar
0,5 dl sesamfrön
0,5 kruka koriander, hackade blad
en liten bit ingefära, typ tre centimeter, fint riven
rivet skal från en lime
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl vita bönor, på burk eller hemkokta. Jag plockade fram tryckkokaren och kokade själv
0,5 dl torr sherry
2 msk japansk soja
0,5 dl bra olivolja

Gör så här

Blanda vitlök, limeskal, koriander och ingefära. Gör små snitt i skinnet på kycklingen och tryck in blandningen under skinnet. Försök fördela det så gott det går och kom ihåg att även lägga lite på insidan av skinnet hos låren.

Salta och peppra sedan kycklingen ordentligt och ringla över olivolja. Slå sedan i sherry och lika mycket vatten i formen. Ställ in kycklingen i ugnen på 125 °C. Där ska den nu stå tills innertemperaturen är 65 °C. Ös den ungefär en gång i kvarten med vätskan i formen. Innertemperaturen är som lägst i lårets fäste vid resten av kycklingkroppen så just där sätter jag min termometer. När temperaturen ligger på 65 °C, sätt på grillen i ugnen och höj temperaturen till 250 °C. Nu blir det till att ösa ungefär varannan minut tills ytan ser fin och krispig ut. När det är uppnått, slå av ugnen och låt kycklingen stå där på eftervärme tills resten är klart. Ta vara på vätskan i formen, den ska användas till annat senare.

Rosta sesamfröna i en torr panna. Se till att inte bränna dem, det kan gå rätt fort. Ta sedan ur sesamfröna och ringla ner olivolja i pannan. Stek sedan jalapenon på relativt hög värme i pannan tills den ser mjuk ut. Min jalapeno är röd eftersom den legat i grönsaksfatet och mognat ett tag. Det har också gjort den lite starkare så min mat blev ganska så bitig.

Slå sedan på vätskan från kycklingformen och lägg i sesamfrön och vita bönor och låt detta koka ner tills nästan ingen vätska finns kvar på lite lägre temperatur.

Höj sedan temperaturen igen och tillsätt skärbönorna. Jag tycker faktiskt om skärbönor trots att de betraktas som lite sunkiga. Jag gillar den lite träiga och nötiga smaken.

Stek i ungefär fem minuter lägg därefter i din pak choy.

Stek vidare under omrörning i ungefär tre minuter. Ringla över lite japansk soja och blanda.

Servera bönsalladen med nån fint utskuren kycklingbit. Jag tror att det vore fenomenalt med en veteöl till det här, men såna kaninte jag dricka utan att få tillbringa tre dagar på muggen.