P1060070

Argentinsk grillning

Har ni inte plockat fram grillarna än så borde ni egentligen skämmas. Här kommer ett litet tips från nötköttets förlovade land.

En av mina absoluta favoritkokböcker är Francis Mallmanns ”Seven Fires”. Det här receptet är dock inte hämtat direkt därifrån utan är snarare ett sammelsurium av diverse recept och egentligen helt jävla generisk argentinsk matlagning. Jag tar inte åt mig just någon ära utan ser mig själv som en budbärare.

Idag serverar vi grillad entrecote med den argentinska grönsaksblandningen ”chimichurri. Till det får vi mumsa på pommes frites och en sås med grillad vitlök.

Receptet påminner en del till karaktären om det här receptet. Innan vi kommer till receptet vill jag nämna två saker, en matrelaterad och en som inte har ett dugg med maten att göra utan handlar om mitt huvudsakliga jobb som forskare och företagare.

Direkt grillning

Med direkt grillning menas att man grillar rakt över glöden. I de allra flesta fall vill man vid direkt grillning ha det så jäkla hett som möjligt så snåla inte med kolet. Det kan kännas slösigt att grilla några minuter på så himla mycket kol men kom ihåg att du kan kväva det glödande kolet över natten och använda den igen nästa gång, det är både miljömässigt smart och dessutom bra för plånboken. Tänder du dessutom grillen med skorstenständare så går det alldeles utmärkt att tända om ditt kol eller dina briketter.

För övrigt så är det rätt dumt att tända med tändvätska, den smaken är vidrig och man blir inte av med den fullständigt. Det är dessutom inte snabbare än en skorstenständare.

Varför har Anders postat så lite på bloggen senaste tiden?

I mitt helt andra liv och min ”riktiga” karriär så jobbar jag som forskare och utvecklare i ett litet företag som jag varit med och grundat och som heter Nanexa. Nu står vi i begrepp att lista det företaget på AktieTorget, vilket innebär att privatpersoner kan gå in och köpa aktier. Från och med i dag och två veckor framåt har vi teckningstid för aktier. Det massiva arbetet med allt som har med listningsemissionen har gjort att matlagningen hamnat lite i skuggan. 

Du får jättegärna gå in och kolla lite på vårt företag och du är så klart hjärtligt välkommen också teckna dig för en liten (eller stor) aktiepost.

Här hittar du vår hemsida och här har du alla detaljer du behöver kring listningsemissionen, inklusive Informationsmemorandum, Sammanfattning samt Anmälningssedel.

Självklart har det inte något att göra med min matblogg men det är ändå en viktig sak för mig. Jag har varit med från början i företaget och tror enormt mycket på det. Har också jobbat heltid med det i sex år. Hoppas ni har överseende med att jag nämner det här.

Nu ska vi grilla kött…

Du behöver för fyra monsterportioner

Köttet och marinaden

4 tjocka skivor entrecote
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl olivolja
1 liten silverlök eller normalstor knipplök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl hackad koriander (finns i frysdisken bland örterna)
1 tsk torkad timjan
0,5 dl hackad färsk oregano
1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Chimichurri

0,5 dl olivolja
0,5 dl rödvinsvinäger
eventuellt 1 msk sherryvinäger
1 liten finhackad liten silverlök eller normalstor knipplök
2 finhackade vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad bladpersilja
0,5 dl finhackad färsk oregano
0,5 dl finhackad liten röd paprika
1 tsk chiliflakes
salt och svartpeppar

Vitlökssås

1 hel vitlök
1 dl amerikansk eller hemgjord majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar

Övrigt

1 mozzarella
pommes frites till fyra personer
grönsallad

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över den i en tät fryspåse. Lägg ner köttskivorna och blanda runt ordentligt. Låt ligga i marinad i 4-5 timmar och rör gärna runt utifrån påsen ett par gånger under tiden.

P1060070

P1060072

Blanda ihop ingredienserna till chimichurrin och ställ in i kylen. Om man vill kan man välja att mixa chimichurri istället för att ha den finhackad men jag tycker det finhackade är snyggare.

Tänd grillen och börja med att grilla vitlöken runtom tills den är mjuk. Försök att inte bränna den totalt. Pressa sedan ut den mjuka vitlökskrämen från hela vitlöken (det gör inget om inte allt kommer med), blanda med övriga ingredienser till såsen och smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylen

Ta upp köttet ut marinaden och skrapa bort det mesta som fastnat på köttskivorna. Grilla på knallhet grill (se sidospalten) över direkt värme i 1,5 minut per sida. Lägg sedan köttskivorna på varandra i ett foliepaket och låt vila i 10-20 minuter.

Fritera eller ugnsbaka dina pommes frites.

Servera köttskivorna på tallrikar och strö lite chimichurri över. Jag gillar att servera pommes i en liten portionsskål eller liknande, samma med vitlökssåsen. Riv av lite slamsor från mozzarellan och lägg över maten och daska även dit lite grönsallad (det är ju nyttig mat det här).

P1060074

Servera med öl eller argentinsk rödtjut.