P1040483

Bricklayer steak

Direkt och glödhett grillad entrecote på argentinskt sätt. Det här är nog det bästa grillade jag ätit i år.

Receptet kommer till stor del från den utmärkta kokboken Seven Fires – Grilling the Argentine way, en nördig grillbok som alla grill- och köttintresserade bara måste ha. Det kommer en recension av boken om ett par dagar, jag vill bara testa ett par recept till i den innan jag skriver något. Jag kan redan nu konstatera att alla ambitiösa grillare måste ha den här boken så vänta inte på recensionen, köp bara. Det är alltså ingen ny bok utan en välkänd bibel i grillkretsar.

Det är sällan jag grillar köttskivor direkt över glöd så för mig kändes bara det nästan lite exotiskt. Jag har fastnat lite i ett bbq-träsk där allt ska fyllas med röksmak och saker ska tillbringa hela dagen på grillen. Det är bra att bryta sina mönster och rubba sina cirklar ibland. Jag har inte följt tillbehörsrekommendationerna rakt av utan kört lite på fri hand efter vad jag kommer över i Kilafors/Bollnäs – Sveriges kulinariska öken.

En liten grej bara om direkt grillning innan jag kommer till receptet. Jag har tjatat om det förr men det du vill ha när du grillar köttskivor direkt på grillen är svinhet glöd. Snåla absolut inte på kolen/briketterna utan brassa på för kung och fosterland. En tunn köttskiva blir otroligt snabbt klar och har du för dålig sprutt på glöden så hinner du inte få fin färg på köttet. Har du gjort rätt ska du behöva handskar för att kunna vända köttet med en lite för kort grilltång. Jag har ett par arbetshanskar i skinn som är helt dedikerade för grillning. Män av hårdare virke än den här mesproppen behöver så klart inte handskar.

Du behöver för fyra monsterportioner

Köttet

1,2 kg entrecote i bit
8 lagerblad
2 msk bra paprikapulver (investera i en rejäl påse av annan sort än Santa Maria)
2 msk mexikansk oregano (vanlig funkar också)
2 msk hela svartpepparkorn
fyra stora och bankade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt

Potatis

0,5 kg färskpotatis, skalad och skuren i bitar
2 msk majsolja (min nya favvo bland de neutrala oljorna)
1,5 msk nymalen (grovt) svartpeppar
1 msk mexikansk oregano (vanlig funkar också)
2 msk hela svartpepparkorn
salt

Sallad

0,5 huvud färsk rödkål, fint strimlad
2 röda paprikor, fint strimlade
2 knipplökar, fint strimlade
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
saft från 2 lime
3 tomater, klyftade
0,5 dl hackad färsk koriander
1 tsk nymalen svartpeppar
salt

Övriga tillbehör

4 msk creme fraiche
chili, strimlad
smulad salladsost
några strimlor mozzarella
färsk koriander
halverade knipplökar för grillning

Gör så här

Nu ska du ”fjärilsskiva” entrecoten, det gör du genom att skära upp skivor som är rejält tjocka och dessa delar du dem nästan rakt igenom och viker sedan ut. Banka ut köttet ordentligt. Jag hade ingen kötthammare i sommarstugan så jag diskade av bottnen på en vinflaska utvändigt och använde den. Det gick skitbra. Vi snackar typ 300 g kött per portion så det blir en del.

Strö nu paprikapulver, oregano, hela svartpeppar korn, den sönderbankade vitlöksklyftan och två lagerblad på varje köttbit. Lägg dem i en lämplig burk med lock och daska på lite olivolja mellan varje skiva. Låt marinera över natten eller typ ett dygn i kylen. Kom ihåg att inte salta marinaden, det torkar ut köttet för mycket.

P1040483

När det är dags att äta så kommer det gå undan. Förbered genom att blanda ihop salladen. Sen kan vi sätta igång med potatisen. Häll ut olja i en långpanna och lassa på med potatisen. Ös på svartpeppar och oregano, potatisen ska bli rejält svartpepprig. Sätt in i ugnen på 225-250°C. Rör om ofta. Den är klar när den är gyllenbrun och krispig på ytan.

Blanda ingredienserna till salladen och tänd sedan grillen. Återigen, snåla inte med kolet, du ska kunna smida svärd i glöden (eller, nej det ska du inte kunna men du kan i alla fall sikta mot det).

Pensla snittytorna på löken med köttmarinaden och grilla direkt över glöden tills ytorna är sotade, det går ganska fort så var lite alert. Lägg undan i väntan på servering.

Ta upp köttskivorna och låt dem rumstemperera medan du fixar glöden. Salta köttet (lätt att glömma) och daska på det på grillen. Det kommer börja brinna då oljan droppar ner på glöden och jag brukar låta lågorna slicka köttet litegrann men sen kväver jag med locket (full ventilation på grillen). Grilla totalt 1 minut och 15 sekunder på varje sida. Lägg sedan köttet i ett foliepaket medan du gör dig redo för servering.

Lägg upp varje köttbit på en tallrik och toppa med smulad salladsost, lite mozzarella, 1 msk creme fraiche, lite chiliringar och färsk koriander. Servera salladen och potatisen i skålar bredvid.

Till maten passar ett tufft rött vin från Argentina eller Spanien eller varför inte en god öl.

P1040488

Det kanske inte låter så speciellt, men jävlar vad gott det var.