P1040461

Indirekt grillad entrecote med tillbehör

Jag har säkert redan bloggat om någon variant på den här rätten men jag kör på i alla fall. Det är så gott och känns så fräscht på sommaren.

I mitt senaste blogginlägg skrev jag om att det var tungt i familjen nu. Det gällde min fru och vi var av goda skäl livrädda att hon hade en väldigt allvarlig sjukdom. Jag låg på som en jävla kamphund i telefonsamtal med sjukvården och vi har fått otroligt bra och snabb vård. Det är för tidigt att helt blåsa faran över, men prognosen är satans mycket bättre. Vi har därför kunnat få riktig semester och njuter mer än någonsin uppe i Hälsingland på sommarstället. 

P1040461

Så nu borde allt vara nästan som vanligt och jag har så klart gått in i grill-mode. Det är en livsinställning som går att göra under Inställningar->Allmänt->Grill. Tryck på ”Enabled”. Det resulterar i att man tillbringar nästan all sin vakna tid vid grillen eller planerande nya saker att lägga på grillen.

Här grillar jag lite hel entrecote och till det har jag lite standardmässiga texmextillbehör. Jag skriver nog bara mest om hur jag gör köttet den här gången, resten av sakerna till maten var det som jag listat nedan, vissa saker med länkar.

Varm tomatsalsa
Hemgjorda majstortillas (jag fuskade genom att köpa färdiga den här gången)
smulad salladsost
creme fraiche utrörd i lite vatten
pak choi
pico de gallo
färsk koriander
rädisor
salladslök
limeklyftor

Du behöver

1 kg entrecote i bit av bästa sort (jag gillar Hälsingestintan)
mycket nymalen svartpeppar
salt
grillgrejer och någon typ av rökved/flis eller liknande

Gör så här

Jag har en säck med prima körsbärsved som jag kommit över i Småland för några år sedan. Då jag håller körsbär som den bästa rökveden är det verkligen en lyckträff. Det är lätt att få tag i ”rökchips” och sånt nu för tiden men den bästa rökningen under långgrillning tycker jag är med ett litet vedträd liggande på glödbädden. Jag tänder grillen på vanligt sätt, med förhållandevis lite briketter (eller kol), sedan lägger jag ett kvarts vedträ över briketterna och lägger på locket. Då syretillförseln är för dålig för att det ska brinna så ligger vedträt istället och pyr under hela grillningen. Ett sånt räcker till 3 timmar indirekt grillning för mig.

Jag brukar dela en hel entrecote i två mindre delar för att få lite mer yta när jag grillar. Jag delar den så klart parallellt med fibrerna. Det ger lite mindre och trevligare skivor också när jag skär upp köttet.

Salta och peppra köttbiten runtom, stick in en termometer och lägg in i grillen, på sidan av grillen där du inte har elden. Försök strypa syretillförseln så du landar på runt 120°C i grillen. Grilla sedan tills du har en innertemperatur på 51-52°C på entrecoten. Det kan tyckas lite lågt men du ska sen fräsa på en fin yta och då stiger temperaturen ytterligare. 

P1040471

Jag brukar öppna locket och låta glöden ta sig riktigt. Sen penslar jag köttet med en neutral olja och lägger den direkt över glöden. Det kan börja brinna lite men det gör inget, ser bara trevligt ut. Grilla köttbitarna runtom tills du har fin yta. Lägg dem sedan att vila i tio minuter i ugnsfolie.

Skär upp köttet och lägg det på en fin sallad. Toppa med limekryftor, smulad salladsost, koriander och creme fraiche utrörd i lite vatten. Servera med tortillachips, pico de gallo och en varm tomatsalsa. Drick öl till och njut av att du lever.

P1040472

P1040475

P1040477