P1040516

Macka med försiktigt grillad karré

Egentligen är den här bloggposten bara ett sätt att presentera ett trevligt sätt att laga karré på och mackan ska ses som ett serveringsförslag.

Jag har skrivit om det förr, jag är så satans trött på pulled pork. Läser man runt på grill- och köttforum så får man nästan intrycket att pulled pork är det enda man kan göra på karré. Uttjatat! Sen är jag så klart fånig och nästan lite elitistisk som kritiserar pulled pork, och jag kastar dessutom sten i glashus då jag säkert har fler än två pp-recept här på bloggen. Ett av dem är en av mina tio mest lästa bloggposter. Men skitsamma. Nu lägger vi av med det där tramset och lagar något annat gott av karrén.

Jag gjorde också lite picklad squash som passade svinbra till mackorna, inspirationen kom från Homesick Texan men jag glömde dill (trots att det var den rika tillgången på dill här i stugan som fick mig att vilja göra det här) och ersatte torkad chili med ringar av färsk spansk peppar.

P1040516

Receptet kan ni ta därifrån. Det är viktigt med något syrligt på mackorna.

Du behöver

Rub

1 msk fänkålsfrön
1 msk mexikansk oregano (vanlig funkar)
1 msk hel (om du har) spiskummin
1 tsk timjan
1 msk hel svartpeppar
3 msk bra paprikapulver
2 msk farinsocker
1 tsk salt

Köttet

1-1,5 kg skitbra fläskkarré
grej för BBQ, typ smoker, klotgrill eller liknande
körsbärsflis eller -vedträ

Dressing

1 hel vitlök (de där som skiftar i rött är förresten godare än de kinesiska helvita)
1 dl Hellmann’s majonnäs
1 dl gräddfil
0,5 tsk nymalen svartpeppar
lite salt

Övrigt

0,25 honungsmelon
fyra mindre bröd av något slag
några skivor tomat
picklad squash

Gör så här

Klappa in rubben på karrén. Tänd grillgrejen din och förbered för indirekt grillning/BBQ eller hur du nu vill kalla det. Jag tänder åtta briketter i en skorstenständare och lägger i en ände av grillen. På dessa lägger jag en liten vedklabbe av barkad körsbär. Sen på med locket. Nu kommer ett evighetsjobb om du som jag bara har en klotgrill. Försök nu hålla temperaturen i grillen på 100-110°C. Det är skitsvårt. På min Weber har jag lockets ventil ett par millimeter öppen och justerar sedan löpande på den undre ventilen. Stiger tempen så stäng till, sjunker den för lågt så öpppna. Du kan behöva öppna upp och skjuta ihop briketterna och även fylla på med fler. Grilla på det här sättet till en innertemp på 61°C hos köttet.

”Va, 61°C på fläskkött? Tänker du döda mig?”, skriker kanske någon (typ min farsa). Nej temperaturen kommer gå upp för det ska brännas på en snygg yta också genom direkt grillning. Jag vill ha lite temperaturmån för det. Däremot är 65°C en alldeles utmärkt temperatur för svenskt gott fläskkött. Köper du danskt kött så rekommenderar jag att du eldar upp hela skiten så slipper du äta.

När 61°C är uppnått så slår du in köttet i folie. Brassa på lite fart i grillen, lägg eventuellt på ett par vedträn (alltid lövträ vid grillning). Nu ska det bli varmt. Grilla karrén runtom, gärna med lite lågor som slickar köttet. Lägg också på vitlöken. Låt det bli en ordentligt fin skorpa på köttet. Slå sedan in i folie igen. Vitlöken ska grillas tills den blir alldeles sotig.

P1040490

P1040494

Plocka ut 4-8 vitlöksklyftor och mosa med en gaffel. Blanda med gräddfil, majonnäs, svartpeppar och smaka av med salt. En fantastisk dressing.

Klyfta melonen och grilla på den heta grillen. Grilla också snittytorna på brödet men se upp så de inte blir för brända.

Ta ut köttet ut foliepaketet och skiva tunt med en vass kniv. Tunna köttskivor är fasen så mycket bättre än tjocka när vi snackar topping till mackor.

P1040499

Lägg några skivor picklad squash, tomatskivor, massor av kött och slafsa på dressing på mackorna. Servera med skivor av den grillade melonen.

P1040502