P1060088

Ungersk kycklinggryta med råstekt potatis och gurksallad

Jag tycker av någon märklig anledning att det här är en vårgryta och jag kan inte förklara varför. Grytan liksom bara passar utmärkt att samlas kring en regnig söndag med en brasa sprakande i öppna spisen.

Dagens mat är förhållandevis enkelt att göra men det finns tre viktiga aspekter att diskutera kring den.

För det första så tycker jag verkligen att man ska använda hel kyckling, styckad i bitar. Benen bidrar med mustig smak och grytan blir så otroligt mycket mer komplett än om du använder kycklingbröst.

Det andra som är värt att påpeka är paprikapulvret. Ungrarna är stolta över sin paprika och det förstår man om man jämför riktigt bra ungerskt paprikapulver med det vanliga som vi kan köpa i våra butiker. Tyvärr är det lite lurigt att hitta bra paprikapulver i svenska butiker och man är nästan tvingad ut på internet om man inte har en resa till Ungern inplanerad snart. Jag kan verkligen rekommendera ett större inköp då det också är basen i de flesta av sommarens kryddblandningar för grillningar. Se till att köpa i mindre förpackningar och öppna bara en i taget så håller det sig länge.

Jag köpte senast från Happy Spices och jäklar vad bra deras paprikapulver är. Det kommer förhöja sommarens grillning med sin vackra röka färg och sin söta paprikasmak som är otroligt långt från det bittra helvetet vi hittar i vår vanliga butik. 

Det tredje jag vill kommentera är användning av ister som stekfett. Det kan lukta lite halvsnuskigt när det smälts i pannan men stekning i ister är väldigt bra. I de traditionella ungerska rätterna steks allt i ister och jag tycker du ska prova också. Ister hittar du vid smöret i din butik.

Du behöver

1-2 hel kyckling eller ungtupp
3+3 msk paprikapulver
salt och svartpeppar
2+2 msk ister
5-6 gula lökar, hackade
2 röda paprikor, strimlade
1 burk konserverade tomater
1 kg fast potatis, tärnad
6 msk gräddfil
2 gurkor, skivade med osthyvel
1 msk salt
1 tsk vitlökspulver
0,5 dl vitvinsvinäger
mer svartpeppar och paprikapulver

Gör så här

Vi börjar med gurksalladen eftersom den vinner på att stå lite. Börja med att blanda gurkskivorna med 1 msk salt och låt stå i en bunke i en timma. Krama sedan ur gurkskivorna och häll av all vätska. Blanda sedan ner 0,5 dl vitvinsvinäger och 1 tsk vitlökspulver. Ställ in i kylen. Vid servering så pudrar du lite svartpeppar och paprikapulver över salladen.

Stycka upp kycklingen i delar. Det är lämpligt att sikta på runt åtta delar på en kyckling. Varje ben ger två delar och varje bröstbit ger två delar. Krydda kycklingdelarna med 3 msk paprikapulver samt salt och svartpeppar, stek dem sedan i 2 msk ister på hög temperatur i en stekpanna tills du har fin stekyta. Lägg sedan undan kycklingdelarna.

P1060088

P1060089

Häll över istret från stekpannan till en gryta. Lägg eventuellt ner 1-2 msk ister ytterligare. Stek sedan lök och paprika tills löken är mjuk och fin.

P1060090

Strö över 3 msk paprikapulver och häll ner de konserverade tomaterna. Lägg också ner alla kycklingdelar. Rör om så gott det går och sätt sedan ugnen på 150°C och ställ in grytan med locket på. Låt stå där i 1-1,5 timma.

P1060092

Råstekning av potatis tar nästan en timma så börja med det i tid. Stek i ister och salta och peppra ordentligt på potatisen. Jag gör det här i en traktörpanna och steker på medelhög temperatur. Rör från botten ungefär var tionde minut.

Vid servering så lägg en kycklingdel på en tallrik. Skopa över lite av lök- och paprikaröran från grytan och lite av skyn. Lägg också över lite råstekt potatis och en hög med gurksallad bredvid. Toppa med 1 msk gräddfil och pudra gärna hela rätten med gott paprikapulver.

Vad fan heter grytan då?

Så vad är det för något vi har lagat? Vi har tre alternativ: Gulasch, Pörkölt eller Paprikash. Alla tre är paprikagrytor från Ungern och efter att ha talat med flera matintresserade ungrare så inser jag att de inte har en aning. …eller det har de, enligt dem själva. Varje matintresserad ungrare kan tvärsäkert redogöra för skillnaderna mellan de tre olika rätterna, problemet är att redogörelserna blir olika från person till person.

Jag skulle säga att det mest är en pörkölt. Gulaschen innehåller ofta mer andra grejer som potatis och andra grönsaker och Paprikash innehåller creme fraiche. Ta bara inte diskussionen med en ungrare; köp deras paprikapulver men diskutera inte matdefinitioner med dem.