P1030455

Aloo masala dosa

Här har ni en alldeles utmärkt och nästan gratis vardagsrätt som både är vegetarisk och smakar lite spännande.

Jag tycker det kan vara svårt att hitta på lite enkla vardagsrätter, och speciellt vegetariska som vi gärna vill äta för att lätta lite på samvetet inför helgen. Vegetariska rätter som låtsas vara kött, som t ex vidriga quorn-grejer, sojasnusk och låtsasköttfärs baserad på bönor tycker jag bara är tråkigt. Då blir det sämre varianter av kötträtter. Då är det mycket bättre med mat som känns ämnad att vara vegetarisk, t ex pannkakor med sylt.

Indisk mat är perfekt om man vill laga vegetariskt. Indierna har en lång tradition av vegetarianism och en stor del av befolkningen äter bara vegetarisk mat. Det gör också maten fullvärdig och passande utan kött.

Jag tänker inte hymla med att jag är en hopplös köttälskare. Skälen för att äta kött är rent hedonistiska och blandar jag inte in själva njutningen så är skälen för att inte äta kött bättre. Jag tjatar om det här så pass ofta så den vane besökaren anar säkert ett litet dåligt samvete hos doktor Johansson. Jag gör mitt bästa trots mina hedonistiska vanor. Förhoppningsvis är jag snart jägare och då kommer mitt kött kännas än mer etiskt försvarbart.

Den här utpräglade vardagsrätten har jag nästan i sin helhet hämtat från Bombay Takeway, boken jag recenserade i veckan. Jag lovade återkomma med ett recept från den boken och här kommer det. Det mest fascinerande i receptet är dosa, den indiska pannkakan på ris och linser. Den var en mycket angenäm överaskning och kommer definitivt att lagas mer i det här glutenintoleranta hemmet. Nu tar vi receptet.

Du behöver

Dosa

3 dl ris
1 dl röda linser
1 tsk salt
smör för stekning

Aloo masala

2 msk rapsolja
2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1 tsk hel spiskummin
500-600 g kokt potatis, skurna i tärningar
1 fänkål, hackad
2 stora gula lökar, hackade
1 grön chili, urkärnad och hackad
1 krm gurkmeja
1 tsk finhackad galangal (kan uteslutas men blir väldigt gott)
en nypa curryblad
salt

Gör så här

Den här maten kräver lite förberedelser då pannkakssmeten tar ett par dygn att få till. Den är inte alls jobbig, men den kräver planering.

Skölj linser och ris separat och förvara dem i kallt vatten och i kylen i ett dygn. Häll av vattnet och mixa dem sedan tillsammans. Mixningen är lite komplicerad då massa blir lite torr när den slås sönder. Tillsätt vatten tills den flyter ut bra och funkar att mixa. Jag tror inte stavmixer är något bra alternativt utan kör i blender eller matberedare.

Ställ smeten öppet i en bunke i rumstemperatur i ett dygn. Det här gör du för att den ska börja jäsa litegrann. Det vette fan om jag lyckades med det och jag misstänker att det beror en hel del på tillgången på mikroorganismer. Känns som att det finns lite mer sånt i ett kök direkt på gatan i Bombay än i vårt kök i Uppsala.

P1030455

Fram hit förbereds och det är matlagningen som följer som ska göras dagen maten skall ätas. Börja med att hetta upp olja i en gryta och lägg ner spiskummin och senapsfrön. Fräs tills senapsfröna börjar ”poppa”. Den här typen av oljerostning av kryddor är väldigt vanlig i indisk matlagning och betyder förhållandevis mycket för smaken. Det är inte alls lika lätt att göra med pulveriserade kryddor och risken finns att du då snarare bränner kryddorna. Försök få tag på hel spiskummin. Tjata på din butik och köp mycket när du har chansen.

När senapsfröna poppat lite så tillsätter du lök, chili och fänkål. Fräs tills löken är mjuk och tillsätt övriga ingredienser. Låt stå på värmning tills du ska äta. Smaka av med salt.

P1030461

Jag stekte pannkakorna i gjutjärn, vilket gjorde att det gick åt satans mycket smör. Gott men på gränsen till alltför onyttigt (konstigt att ett sånt påstående kommer från mig, kändes ovant att skriva). Stek hellre i en non-stickpanna. Häll lite olja i botten och tillsätt en deciliter smet. Smeten kommer inte rinna ut så du måste smeta ut den med en stekspade. Det är ett litet mindre helvete men man får in snitsen rätt så snabbt. Stek ungefär fem minuter på varje sida på medelvärme. Den långa tillagningen behävs då riset och linderna inte är tillagade innan. Pannkakorna smakar annars lite av råa linser, vilket är usch och blä. Jag vet för första pannkakan stekte jag för kort tid.

P1030462

Servera genom att lägga en pannkaka på en tallrik och toppa med potatis-masalan. Nu kan du rulla ihop och äta som en wrap om du vill. Det kommer så klart resultera i totalt haveri och att du har allt i knät och på golet, men du måste ändå prova. Samla sedan upp maten från golvet, inse dina begränsningar och ät med kniv och gaffel.

P1030467

Men skit i den här rätten nu. Det är fredag och då är det mer hedonism som gäller.