P1030477

Nästan The Cuban

I Florida är en macka som heter The Cuban väldigt populär. Det här är ingen sån macka men inspirationen kommer därifrån och det är en förbannad god macka att dundra in i trynet en fredagkväll framför teven.

The Cuban eller Cuban Sandwish var från börjar en macka som serverades bland och till den invandrade kubanska befolkningen i Florida. Traditionellt används ett kubanskt bröd som breds med smör och senap. På det läggs skinka av olika slag, pickles och ”swiss cheese”. Den penslas med smör och grillas sedan i en mackgrill tills osten smält och serveras varm. Jag lade till några saker och har inte bakat kubanskt bröd.

Du behöver

baguette, delad på längden till lagom portioner
smör
amerikansk senap (French’s brukar gå att hitta på t ex City Gross men även andra affärer)
kokt skinka i skivor
rostbiff i skivor
inlagd smörgåsgurka
inlagd jalapeno
emmentaler i skivor
smör till grillning

Gör så här

Klyv brödet på längden och börja lägga på fyllning från den undre halvan. Bred smör och ringla över lite senap. Lägg sedan på ordentligt med skink- och rostbiffskivor. Lägg sedan dit gurka och jalapeno och avsluta med tre-fyra skivor emmentaler av väldigt bra kvalitet.

P1030477

Lägg på locket och tryck ihop mackan ordentligt. Den är inte så blöt sådet går att trycka ihop den bra. Har du en ordentligt mackgrill, alltså ingen för två dubbla formfranskor utan mer en restaurangvariant, så ska du så klart använda den. Jag stekte i grillpannan och tryckte hela tiden ner mackan ordentligt med en stekspade. Lite jobbigt men väldigt värt besväret. Se till att smöra grillpannan ordentligt innan och sätt den på medeltemperatur. Det tar ett litet tag att smälta osten på det här sättet men resultatet blir prima.

Dela sedan upp mackan och servera vid teven. Det är väldigt gott med en Brooklyn Lager till mackan.

P1030485