P1020573

Sichuankyckling

Sichuan, szechuan, sechuan eller hur fan skrivs det? Jag är ärligt talat inte säker men provinsen ifråga skrivs Sichuan på svenska och då är det väl vettigt att också stava det sichuanesiska köket lika. Jag har stöd i Wikipedia för det också.

Sen är det så klart svårt att veta om man är riktigt rätt ute och uttala sig bensäkert huruvida det jag lagade igår kan klassas som en sichuankyckling. Mycket stämmer nog, men säkert inte allt. Asiatisk mat som lagas från grunden kräver en massa nya ingredienser där det kan vara både svårt och dyrt att samla på sig allt. Jag har tidigare skrivit om den väldigt roliga kinesiska butiken i Uppsala. Förmodligen finns det mesta jag vill ha där men det är så satans svårt att handla där. Jag har raljerat över det innan så jag tar det lite lugnt nu, men jag skulle nog behöva en guide i den affären. Gärna en guide som inte är direkt aggressiv.

En annan sak jag vill nämna är Hagby Gård, en fågelproducent utanför Enköping som är kända för sin fantastiska kyckling. Deras kycklingar har levt förhållandevis länge och fått gå utomhus innan de slaktas.

P1020573

Det tillsammans med fodret (och såklart vad det är för ras) gör att köttet är väldigt smakrikt och gott. I och med att de här djuren faktiskt har fått använda sina muskler lite så är också köttet lite ”tuggigare” och kräver lite längre tillagning än de rentutav porösa industrikycklingstackarna. Det är så klart ingen som helst nackdel utan underlättar snarare tillagningen av den här rätten. Det blir lättare att få in smakerna utan att koka sönder köttet. Höna eller tupp är så klart också alternativ.

Du behöver

Kyckling och sås

1 stor hel kyckling (min låg på 2,5 kg)
2 msk hel sichuanpeppar
0,5 dl japansk soja
0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl kinesiskt risvin
2 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk sesamolja
1 tsk kinesisk chiliolja
salt, socker, svartpeppar
2 dl ananasjuice (eller apelsinjuice)
1-3 msk sriracha
maizenaredning eller annat att reda med

Tillbehör

ris
gurka
sallat
salladslök

Gör så här

Börja med att stycka kycklingen något sånär anatomiskt, d v s skär av ben och vingar och klyv sedan fågeln över bröstet. Du vill ha kvar ben för dessa bidrar mycket med smaken. Brösten på min kyckling var så stora så jag delade dem en gång på längden också. Även benen delade jag upp i två delar i knäleden.

Blanda nu sojorna, risvin, sesamolja, chiliolja, vitlök och ingefära. Lägg kycklingdelarna i en ugnsform och häll på skyn/marinaden. Du har ganska mycket marinad och du ska se till så att ytorna på kycklingdelarna sticker upp ovanför marinadytan. Gör de inte det så får du ta lite mindre marinad. 

Rosta sichuanpepparn i en torr stekpanna. Var som vanligt försiktig så du inte bränner kryddan. Mortla den sedan och strö ut den över kycklingdelarna. Salta, peppra och sockra också försiktigt.

Nu ska fågeln in i ugnen och här skiljer det sig på förfarande beroende på vad man har för råvara. En ”vanlig” kyckling är inget vidare att långlaga på låg temperatur, det kommer resultera i svampig konsistens och en smak som jag inte alls tycker är angenäm. Har du ”vanlig” kyckling så kör på 175 °C i ungefär 45 minuter. Börja ösa fågeln efter 20 minuter och ös sedan var femte minut. Har du kvalitetskyckling (eller kanske höna eller tupp) så kan du köra på 125 °C och mycket längre, närmare 2,5 timmar. Börja ösa efter en timma och ös sedan var tionde minut. Det här handlar alltså om hur mört köttet är, den bättre kycklingen är inte lika mör som den sämre, det är en bra sak att inte vara mör om man är kyckling som ska bli mat.

Sila av marinaden ner i en kastrull när kycklingen har gått sin tid (enligt ovan). Tillsätt ananasjuice och sriracha och reducera ner marinaden till ungefär hälften. Separera av fett från ytan. Du behöver inte få bort allt men det ligger rätt jävla mycket fett där och du kan göra dig av med det mesta. Red sedan marinaden till en sås med maizenaredning eller något annat.

P1020581

Höj temperaturen i ugnen, kanske t o m till grill, och fixa till ytan på kycklingdelarna. Du kan pensla lite med såsen under tiden.

Servera med ångkokt ris, grönsaker och såsen.

P1020577

P1020583

Såsen är verkligen fantastiskt god. Se förresten till att skaffa hel sichuanpeppar, det är en makalöst god krydda. Smakmässigt tycker jag den är som kvalitetssvartpeppar med en hel del blomster- och citrusinslag. Ruskigt användbart i matlagningen.

P1020590

För övrigt så kunde man se mig på TV igår i Det stora matslaget på SVT. Jag har varit sjukt orolig över det här men det var faktiskt inte så farligt att se eländet igår. Jag skäms knappt.