Lammfärsbullar med oreganosås

Jag tänkte kasta ur mig ett vardagsrecept igen. Det är lite svårt att blogga om vardagsmat då den mesta maten som äts på vardagar är ganska tråkig eller i alla fall väldigt allmängiltig. Ibland gör jag dock något som i alla fall känns lite extra och kanske lite som vardagplus.

Maten som sådan tar inte jättelång tid men det ska ju i och för sig rullas köttbullar så det kanske tar en timma allt som allt. Det tog lite längre tid för mig eftersom jag också malde köttet, jag gör nämligen helst det själv för att få lite bättre smak.

Jag tycker att den här maten känns lite grekisk just på grund av lamm, oregano och de två tillbehören feta och kalamataoliver. Pasta är väl däremot inte ett dugg grekiskt men det passar så bra så det ska nog vara det ändå.

Du behöver för 4-5 portioner

Lammfärsbullarna

500 g lammkött (orkar du inte mala själv så köp 500 g färs)
1 gul lök, finhackad
1 msk ströbröd
0,5 dl mjölk
1 äggula
1 tsk salt
rikligt med svartpeppar
smör

Oreganosåsen

2 msk smör
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk torkad oregano
1 schalottenlök, finhackad
1 röd paprika, strimlad
2 msk vitt vin (duger aldrig med matlagningsvin, ta hellre halva mängden riktigt bra vinäger)
salt och peppar

Tillbehör

pasta
smulad fetaost
hackade kalamataoliver
färska tomater

Gör så här

Börja med att mala köttet om du har valt att gå den vägen. Finhacka löken och stek den sedan mjuk i smör och låt svalna lite. Blanda ströbröd med mjölk och låt vila i tio minuter. Rör ihop färsen med lök och det blötlagda ströbrödet. Tillsätt en äggula och salta och peppra. Ta massor av svartpeppar. Ställ in i kylen i tio minuter.

Forma stora köttbullar av smeten. Stora köttbullar är nog egentligen jämt att föredra då det är lättare att behålla dem saftiga än de små. Sen tycker jag att stora är snyggare också. Sikta på ungefär 3-4 cm i diameter. Stek köttbullarna på medelvärme i mycket smör tills de har fin yta runtom.

P1020601

Deglacera stekpannan/grytan med lite vatten och sila sedan bort skräp men spara vattnet. Smält smör i en kastrull eller gryta. Tillsätt schalottenlök och parika och stek tills det har mjuknat lite på låg värme. Tillsätt sedan creme fraiche, grädde, vin och oregano. Låt puttra och lägg ner köttbullarna. Låt det stå på svag värme medan du kokar pasta. Såsen kommer tjockna fint så du behöver inte reda ytterligare. 

P1020604-2

Servera pastan med köttbullar och sås ovanpå. Jag lyckades i den första svängen glömma fetan och oliverna men jag kom sedan på det. Vi hade redan börjat äta när jag kom på det så omslagsbilden är lite beskuren.