P1020352

Soppa med hummerbuljong och rimmad lax

En lite snabbpost på enkel vardagsmat. Jag vill inte kalla det för hummersoppa för det är det inte men den är baserad på hummerbuljongen jag kokade i fredags.

Ett par ord om knivar bara. Jag skrev ju tidigare om en enkelslipad petty som jag har hemma på prov. Jag har använt den mycket sedan dess men inte varit helt nöjd. Enkelslipade knivar verkar ha få vettiga användningsområden då de är bäst lämpade för mjuka matvaror. I hårda matvaror drar den bara till vänster så det blir svårt att skära. Här däremot har jag hittat det perfekta användningsområdet, skära lax. Det var en ren fröjd och jag förstår varför sushikockar använder enkelslipat. Däremot är jag inte säker på att jag vill behålla kniven. Just petty-knivar vill jag kunna använda till lite allt möjligt och det duger den inte till. Det jag blivit sugen på är att skaffa en riktig japansk trancherkniv, en så kallad Sujihiki, fast den jag länkar till är inte enkelslipad eller en Yanagiba. Jag tror att en enkelslipad sujihiki är precis vad jag behöver. Då kommer jag säkert bli lycklig.

Nu tar vi receptet. En väldigt enkel soppa som vi käkade med mackor. Kerstin älskar rå, gravad och rimmad lax så vi brukar servera det med jämna mellanrum.

Du behöver för fyra portioner (som måste kompletteras med mackor)

300 g hel rimmad lax (funkar med gravad också)
200 g spetskål, fint strimlad
3 dl god hummerfond
1 dl grädde
1 schalottenlök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk dillfrön
2 msk tomatpuré
3 persiljestjälkar
4 msk smör
salt och peppar

Gör så här

Fräs lök och vitlök i 2 msk smör i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt persiljestjälkar, dillfrön och tomatpuré och fräs försiktigt under omrörning i fem minuter. Tillsätt hummerfond och koka i tio minuter under lock. Sila buljongen. Jag tycker nästan alltid att man vinner på det. Det skulle inte alls vara så gott med dillfrön och sönderkokt lök i den här soppan. Vill man ha grönsaker i soppan så är det bättre att de får koka med senare så de inte kokar sönder totalt.

Tillsätt grädden och varmhåll soppan. Skär sedan upp laxen i fina bitar och låt ligga i rumstemperatur så de inte är så kalla.

Smält resten av smöret i en panna på hög temperatur. När smöret är riktigt fint brynt så lägg ner spetskålen och fräs i ungefär två minuter under omrörning.

Servera soppan i en tallrik med en hög fräst spetskål i mitten och laxen ovanpå. Det är bra att bygga upp med spetskålen så inte laxen hamnar i den heta soppan och tillagas. Laxen ska ha kvar sin råa karaktär.

P1020352