P1020128b

Enchilada suiza burning butt style

När jag var i Boston för en massa år sedan så käkade jag en Burning Butt Sandwich. Namnet syftade på känslan som uppstår när den chilistarka maten ska ut den naturliga vägen dagen efter den har intagits.

Kanhända tog jag i lite väl mycket med chilin i gårdagens enchilada suiza, men både min och fruns chilitolerans har ökat. Jag vill poängtera att jag tycker det är lite roligt att äntligen tåla lite chili, men jag tror inte det har påverkat min manlighet nämnvärt ;-).

Enchilada suiza har jag lagat förr, den gången baserad på kyckling. Den här typen av enchilada görs som en liten tårta där bottnarna är tortillas och fyllningen läggs emellan. Man avslutar med att ösa på riven ost och sedan gratinera den i ugnen. Helst ska det vara äkta majstortillas – de som finns på affärerna innehåller vanligen bara 30% majs – godast är 100% majs och de passar dessutom prima för en glutenallergiker som undertecknad.

Jag har använt stora räkor, men det är inte scampi. Scampi försöker jag ge fan i då det är så otroligt dåligt för mangroveträsken där de odlas. Däremot finns det numera ofta kungsräkor att tillgå. De fiskas vanligtvis utanför Australien och de jag köper är MSC-märkta. De är rätt så dyra men jag som älskar stora räkor kan inte låta bli att köpa lite ibland.

Du behöver

Salsa

en burk tomatillos. 800 g (kan ersättas med physalis)
2,5 dl kycklingbuljong
4.5 jalapenos, skivade
1 stor gul lök, skivad
saft från en lime
olja till stekning
en kruka koriander

Spenat

200 g bladspenat
2 vitlöksklyftor skivade
salt och peppar
smör till stekning

Räkor

skalade kungsräkor, så mycket du har råd med
1 msk gott paprikapulver
1 msk anhochilipulver
2 msk sriracha
salt
smör till stekning

Övrigt

majstortillabröd, 4-5 st per portion, gärna små med en diamater på max 15 cm
riven ost
picklad chili av något slag
sallat av något slag (jag körde med romansallat)
creme fraiche

Gör så här

Börja med salsan. Stek lök och jalapenos i olja till löken är mjuk, ungefär 15 minuter. Lägg i allt annat som ska vara till salsan UTOM koriandern (den gillar inte att kokas). Puttra allt utan lock i en halvtimma eller tills den börjar kännas ganska fast. Ta av från plattan och lägg i koriandern. Mixa med mixerstav till skapligt slät konsistens. Ställ undan.

Stek spenat och vitlök i smör i fem minuter. Ställ undan.

Krydda räkorna med paprikapulver, chilipulver och sriracha. Salta litegrann och stek i het panna i smör. Totalt ungefär en minut bara, annars blir den studsig. Lägg upp på en tallrik och ställ undan.

P1020128b

Nu är det dags för montering. Lägg ett tortillabröd i botten av en ugnsform. Bred på en sked med salsa och lägg på lite räkor. Nytt bröd. I nästa skikt lägger du spenat och vitlöksblandningen. Slafsa gärna på salsa där också. Upprepa tills du är nöjd med höjden på enchiladan. Se till att inte snåla med salsan, hela tårtan ska bada i salsa. Avsluta med att lägga på en rejäl näve riven ost och gratinera på 200 °C tills osten har smält.

P1020130b

P1020133b

Servera på sallat, creme fraiche och toppa med lite picklad chili och eventuell lite koriander (som du som jag säkerligen glömt att spara lite av till garnering).

Själva burning-butt-delen funkade utmärkt kan jag meddela.