P1010975b

Suveräna fläsklägg i en blandasiatisk stil

Det är lite irriterande att klumpa ihop matstilar i så stora geografiska områden som ”asiatisk” mat. Det är en stor region Asien och den persiska maten är ju väldigt skild från den japanska. Det jag menar med att den här rätten är av blandasiatisk stil är att jag inte riktigt vet var man skulle placera den. Troligtvis ingenstans men många smaker är östasiatiska.

Om den senaste mattrenden var vällagad texmex så är det definitivt så att maten som kombinerar asiatiskt med västerländskt är det som trendar framöver. Jag är tämligen övertygad om att det väldigt snart kommer komma många fina asiatiska kokböcker skrivna av trendkänsliga hipstertyper och jag längtar efter det.

Den här rätten är inspirerad av bloggen Foodjunkies och deras inlägg om fläsklägg som de ätit på Råkultur. Själv äter jag sällan ute då familjelivet hindrar det och i synnerhet så äter jag inte ofta ute i Stockholm men jag saknar det mycket. Min rätt är säkerligen inte alls som den som man har käkat på Råkultur men den blev skitgod i alla fall. Fläsklägg kan mycket väl vara min favoritstyckdetalj. Det är inte jättejobbigt att göra maten men det tar tid. Jag gjorde också en egen sambal oelek-variant eftersom jag tycker att köpt smakar surt och knepigt helvete, men folk som står ut med surt och knepigt helvete kan ju använda köpt sambal.

Du behöver för fyra ordentliga portioner

Sambal oelek

6 chilifrukter av något slag
5 vitlöksklyftor
3 msk grovt hackad ingefära
2 msk risvinäger
1 msk farinsocker
1 tsk salt

Köttet

2 kg fläsklägg
1 liter misosoppa
4 msk sambal oelek
4 msk japansk soja
2 msk sherry eller kinesiskt risvin
4 msk farinsocker
2 tsk salt

Tillbehör

strimlad salladskål blandad med sambal oelek, vinäger, chilipulver och lite salt
gurksallad (Oi muchim)
hastigt frästa bönor (vore perfekt med soja bönskidor men jag tog sugar snaps) med japansk soja och sesamfrön
kokt ris

Gör så här

Börja med att göra sambal oelek om du nu bestämmer dig för att göra det. Lägg alla tillbehör i en mixer och kör till nästan slät konsistens. Lägg i en burk och förvara i kylen. Den håller jättelänge.

P1010975b

P1010978b

Nästa steg är kokningen av fläskläggen i misosoppa. Det tar runt 8-10 timmar i en vanlig gryta men jag tryckkokade det istället och lyckades pressa ner tiden till 2,5 timma. Det bästa är om man har ett helt grisben som inte är skuret likt mitt, då kanske det håller ihop bättre.

P1010974b

Mina föll isär en hel del. Inte för att det gjorde så mycket men det hade varit snyggare om benet höll ihop vid serveringen.

När fläskläggen är kokta så sätter du ugnen på 150 °C och blandar ihop sambal oelek, japansk soja, sherry, farinsocker och salt till en glaze. Med glazen penslar du fläskläggen ordentligt och lägger i en ugnsfast form och tjongar in i ugnen. Låt stå i ugnen i 1-2 timmar och pensla regelbundet.

Medan köttet är i ugnen så förbereder du tillbehören. Jag skrev inte att jag hade kimchi för det är inte det jag gjorde. Kimchi tar flera veckor att göra och det här var bara en lite fjantig variant. För övrigt ska jag göra riktig kimchi snart. Vad gäller tillbehören är det bara att använda fantasin. Att ha många tillbehör är så klart väldigt trevligt.

P1010980b

P1010982b

P1010985b

P1010989b

P1010994b

Servera allt på ett stort fat och drick gärna en veteöl till maten. Köttet blev helt fantastiskt gott och mört.