P1020013b

Svartpepparsås

Vi grillade i lördags. Igen. Det har grillats ohyggligt mycket i sommar och det är nästan lite så jag är trött på att både grilla och att skriva om det. Skönt att grillsäsongen är över.

Nu vankas det grytsäsong med långkok och inomhusmat. Men innan grillsäsongen är slut så gäller det att avsluta den med en stor jävla smäll. Det ska jag och två kompisar göra nu i helgen som kommer då vi ska ge oss på att grilla en hel spädgris. Det kommer så klart rapport om det nästa vecka. Jag är otroligt peppad.

I lördags var det som sagt grillning igen och jag tror jag skiter i att besrkiva köttet och grönsakerna som grillades. Ni får nöja er med att jag grillade med direkt grillning och på gallret låg det lök, squash, paprika, champinjoner och entrecote. Det jag tänker skriva om är däremot svartpepparsåsen. Ibland känns det nämligen som att folk har glömt att det går att åstadkomma fin eldighet med vanlig svartpeppar. Är man lite chilivan så kan man fortfarande känna otrolig hetta från just svartpeppar och jag funderar lite på om det starka i svartpeppar kanske sätter sig på andra receptorer i slemhinnorna än vad chili gör. Den här såsen är baserad på väldigt mycket svartpeppar och rom, en sjörövarsås kort och gott.

Du behöver

6 msk hel svartpeppar
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 burk bra konserverade tomater
1 dl rom, inte Bacardi (aldrig Bacardi)
1 msk muscavadosocker
1 msk Colman’s senapspulver
salt
50 g ytterligare smör

Gör så här

Koka upp en halvliter vatten i en kastrull och lägg i de hela svartpepparkornen. Låt koka i fem minuter. Sila av och häll på nytt vatten och koka igen i fem minuter. Upprepa fyra-fem gånger. Det här gör du för att få ner den värsta styrkan från svartpepparn men ändå behålla övriga smaker.

Mortla sedan svartpepparn ordentligt. Hetta upp smör i en kastrull och lägg i svartpeppar och lök. Stek tills löken är mjuk. Slå i rom och reducera ner till ungefär hälften. Häll sedan i tomater och senapspulver och låt koka i ungefär en halvtimma under lock. Ta av locket och koka ner till tjockare konsistens. Avsluta med att smaka av med socker och salt och rör sist ner resten av smöret. Senapen är ett så pass bra emulgeringsmedel så du kommer få en fin emulsion.

Servera såsen varm till grillast kött. Kan även kompletteras med en hemslagen bearnaisesås.

P1020013b

P1020004b

P1020007b

P1020010b