P1010906b

Katsu curry med butternutpumpa och kålrabbi

Jag har gjort katsu curry förr, den gången som en slät sås med panerad stekt sesamkyckling och ris. Det var godare den gången. I den posten kan man också läsa lite mer om den japanska curryrätten om det skulle kännas intressant.

Jag är i grund och botten en hopplös jävla köttätare som aldrig någonsin kan tycka att vegetariska rätter når samma höjder på det mer generella planet. Missförstå mig inte, den här maten är riktigt god, men jag vidhåller att den skulle ha varit godare med lite fina långkokta lammbitar i. Nu är det ju ändå så att man inte behöver äta det godaste man kan tänka sig varje dag heller så även den här herrn får fint knapra grönsaker för att kompensera alla de gånger då det köttfrossas.

Butternutpumpa och kålrabbi är två av mina absoluta grönsaksfavoriter. Pumpa är på det hela taget i princip oätligt men just butternutpumpan är god. Det är inte svårt att förstå hur den fått sitt namn då smaken mycket riktigt påminner både om smör och nötter och den blir inte alls tokig i indiska grytor. Kålrabbin är en historia för sig och kan mycket väl vara min kålfavorit vid sidan om spetskål. Kålrabbins smak påminner en hel del om broccolins men den är smörigare och mjällare i smaken. Se bara till att köpa små huvuden för de är klart bäst. Blir de för stora så blir de träiga.

Det här är en bra vardagsrätt som passar bra att göra mycket av till matlådor. Ska du göra den så se till att inte fuska med kryddningen, som i de flesta asiatiska rätter så är mycket och ordentligt utförd kryddning det absolut viktigaste. Det är MYCKET kryddor i det här.

Du behöver för en rejäl laddning

1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 msk bockhornsklöverfrön
1 msk fänkålsfrön
0,5 tsk kardemummafrön
4 msk neutral olja
1 msk gurkmeja
2 msk finhackad färsk ingefära
2 chilis, urkärnade och finhackade (jag valde jalapeno)
2 gula lökar, fint skivade
3 vitlöksklyftor, fint skivade
2 dl kraftig grönsaksbuljong av något slag
1 burk krossade tomater av bra sort
1 msk honung
2 msk japansk soja
1 butternutpumpa, skalad, urkärnad och grovt tärnad
1 kålrabbi, skalad och grovt tärnad
salt efter smak

Gör så här

Det första steket är sjukt viktigt – rosta alla hela frön (spiskummin, koriander, bockhornsklöver, fänkål och kardemumma). Det är också delvis därför jag envisas med att använda hela frön, för de medger rostning. Det är väldigt svårt att rosta pulver utan att det bränner och smakar äckelpäckel. Rosta försiktigt i en torr panna tills det doftar kryddigt och nötigt. Rör mest hela tiden med en stekspade så inget bränns.

P1010906b

Ta sedan ur kryddorna ur stekpannan och mortla dem ordentligt. Bockhornsklöverfrön och kardemumma är lite småtufft att mortla men det måste göras.

P1010907b

Hetta upp oljan i en gryta och lägg i de mortlade kryddorna, gurkmejan, ingefäran, chilin, löken och vitlöken och stek på medelhög värme tills löken är mjuk.

P1010909b

P1010911b

Tillsätt då tomater och buljong och låt småputtra utan lock i 30 minuter. Rör lite sporadiskt från botten och blir det för torrt så slå på lite vatten.

Lägg sedan i pumpan och kålrabbin och häll också i soja och honung. Låt puttra ytterligare en halvtimma men nu under lock. Smaka av med salt.

Servera med ris. Det hade också varit gott med lite färsk koriander riven ovanpå men någon sån hade inte jag.