P1010675b

Sjömansbiff på älg

Jag har inte glömt bloggen, jag lovar. Det är otroligt mycket nu med jobbet och hemma med ungarna och på alltihop så håller vi på och köper oss ett sommarställe i Hälsingland. Sen har jag min lilla hemliga matgrej som jag kanske snart berättar om.

I anslutning till den lilla hemlisen så fick jag en hel del bog från älg över. Jag var inne på kalops först men valde att istället göra sjömansbiff på det. Egentligen är det inget att blogga om, sjömansbiff är ju med i hälften av alla tryckta svenska kokböcker. Det är dock förbannat gott och finfin vardagsmat. Många såna här traditionella rätter kräver faktiskt inte så mycket kött per portion vilket känns mycket bra.

Du behöver för sex portioner

600 g älgbog, skuren mot fibrerna i 1,5 cm tjocka skivor (kan så klart ersättas med nötbog)
4 medelstora gula lökar, skalade och skurna i centimetertjocka skivor
1 kg mjölig potatis, skalade och skurna i centimetertjocka skivor
0,5 liter porter
0,5 liter köttbuljong av något slag. Jag hade hemgjord kalvbuljong i frysen
timjan
salt och peppar
3 lagerblad
25 g smör
persilja till garnering

Gör så här

Ta lite av smöret och stek löken så den blir brynt i kanterna.

P1010675b

P1010676b

Lägg den stekta löken i botten av en gryta. Lägg i mer smör, salta och peppra köttskivorna och stek dem på hög värme tills de har stekyta. Lägg köttet på löken i grytan. Strö över lite timjan, lägg i lagerbladen och häll på porter och buljong. Kokaupp och låt stå och puttra i ungefär 40 minuter eller tills köttet börjar bli mört.

Lägg ner potatisskivorna i grytan tillsammans med allt smör som du har över och lägg på ett lock. Låt puttra i ungefär 20 minuter eller tills potatis börjar falla sönder så smått.

P1010680b

Strö över persilja och servera direkt.