Lammspett med grekisk sallad och tsatsiki

Grekisk mat är faktiskt ingen favorit. Det beror säkerligen bara på dåliga erfarenheter och jag skulle gärna motbevisas. De få gånger vi varit ute och käkat grekiskt så har det i regel handlat om grillat kött kört till en innertemperatur på ett par tusen grader utan en tillstymmelse till vätska kvar. Råkar man ta ett grekiskt vin till maten så blir man än mer olycklig.

Som sagt, jag har nog mest bara haft otur, det lär ju finnas bra grekisk mat.

Jag gjorde väldigt grekisk mat till middag igår och det blev ju bra så hoppet är inte helt ute. För övrigt så borde man äta lamm oftare. Ur miljöperspektiv är lamm helt klart en av köttvinnarna och det är dessutom gott. Tyvärr så blir det mest lamm i indiska currys för oss men det ska nog bli lite ändring på det.

Här kommer i alla fall en väldigt enkel och snabblagad vardagsrätt. Mycket av smaken hänger på att man har bra tomat, gurka, oliver och fetaost. Jag köpte Fontanas oliver och feta men rätt risiga tomater och gurka. Vi fick leva med det, det ska inte vara fest jämt. Efter att jag skrivit ner receptet så känns det lite meningslöst. Det här måste banne mig stå i typ var tredje Buffétidning. Nåja, nu är det nedpräntat i alla fall och man kan konstatera att jag tycker det är jävligt trist med vardagsmat.

För fyra portioner behöver du

Spetten

500 g lammfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
1 kvist färsk rosmarin, hackad
2 msk bra olivolja
en massa träspett
olivolja till stekning

Sallad och tsatsiki

3 tomater, skurna i stora bitar
1 gurka, halva riven, halva skuren i stora bitar
en näve kalamataoliver
0,5 rödlök, skivad
1 förpackning fetaost, tärnad
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och peppar

Gör så här

Blanda färs, ägg, salt, peppar, rosmarin och olivolja ordentligt. Ta en liten näve av blandningen och trä upp på ett spett. Låt vila på en skärbräda tills det är dags att steka.

Krama ur den rivna gurkan och blanda med yoghurt och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Blanda salladen och lägg upp på tallrikar.

Stek spetten till fin yta i olivolja, snåla inte på oljan.

Lägg upp fint och ät.