P1000724b

Tre smårätter

Det är rätt jobbigt nu. Lillungen får öroninflammation på öroninflammation och nattsömnen blir så klart väldigt lidande för alla. Det låter kanske konstigt men både jag och min fru tycker i såna lägen att det är ännu viktigare att man lyxar till det så smått så ofta man kan.

På något vis blir det typ en överslagshandling när panik kryper på. Vi är som såna där isbjörnar, instängda på ett zoo, som står och gungar i ren desperation.

Torsdagen var skitjobbig så på kvällen bestämde jag mig för att göra tre smårätter att äta framför tv:n när ungarna hade somnat. Det blev skafferi-, kyl och frysrensning. Just den typen av matlagning jag tycker är roligast. Man får inte köpa något extra utan allt måste vara sånt som redan finns hemma. Matlagning med restriktioner. I regel finns det väldigt mycket hemma hos oss om man tittar efter. Jag hittade bland annat en fin bit lax i frysen som fick utgöra bas i två av rätterna. Lite frysta musslor och en näve överblivna räkor fick stå för den tredje rätten.

Här kommer det vi käkade. Jag skriver inte ner recepten som vanligt utan kör mer i löpande text

Musselkräm och räkor på råraka

P1000724b

Gör rårakor på en potatis och en äggula. Stek snabbt fyra, fem gröna musslor i smör. Hacka dem och blanda med turkisk yoghurt och lite majonäs och chili. Klicka ut på rårakan och toppa med lite räkor och något grönt.

Någon typ av sashimi

P1000729b

Skiva rå lax tunt. Toppa med lite purjo, ingefära och chili. Rör ihop lime, japansk soja och fisksås och droppa över tallriken. Droppa också på lite sesamolja strö över sesamfrön. Jag tog även ett par droppar hoisinsås.

Stekt lax med chevré, päron och valnötter

P1000732b

Det här liknar rätt så mycket det vi åt förra helgen. Titeln är självinstruerande. Laxen blev alldeles perfekt stekt också i grillpanna. Man måste lära sig att steka lax och framförallt måste man lära sig att lax inte ska vara genomstekt.