P1000624b

Fönsterodling

Det räcker med vinter nu. Egentligen har det räckt med vinter i ett par månader men jag riktigt less nu på det och måste på något sätt få in lite vårkänsla. Ett bra sätt kan vara att odla lite skott i fönstret. Det är ju något som är ganska inne och som den pinsamma medelklassmannen jag är så hakar jag givetvis på alla trender.

Det ska faktiskt sägas att det här är något jag gjort titt som tätt under flera år (visst Anders, säkert!). Det är inte så mycket jobb och det är fina saker att garnera maten med. Mitt problem med skott är att ungefär 90% förgås för jag använder så lite, men nu ska det bli ändring på det.

Jag har köpt två olika sorters tråg. Dels det här som här innehåller lite bockhornsklöverskott

P1000624b

En väldigt enkel lösning som bygger på en sil i botten av hårdplast med en tranparent huv. Man sköljer skotten morgon och kväll och tänker på att i början låta dem stå mörkt. Den här konstruktionen ersätts med fördel av en vanlig glasburk där man sätter fast någon typ av nättyg över öppningen med en gummisnodd. Jag skulle säga att det funkar minst lika bra. Se bara till att skölja igenom ett par gång per dygn.

Det andra tråget jag skaffade var ett öppet tråg där man har en nätskiva som ligger ovanför en vattenbehållare.

P1000667b

Här måste man se till att spruta vatten på fröna ett par gånger om dagen innan rötter har utvecklats som växer ner i vattnet. Den här lämpar sig bäst för skott som utvecklar rötter som inte ser så smakliga ut (i regel är alla rotdelar väldigt goda) som t ex solrosskott och ärtskott. Här har jag i alla fall satt mungbönor. Mycket snygga skott tycker jag och se här hur fint de pryder förra veckan svartrotsstuvning med fläsk.

P1000679b

Nästa gång ska jag faktiskt sätta lite färra frön och bönor. Det är bättre att äta upp allt och slippa kasta.

Vad brukar ni odla för skott? Jag ska köra igång en andra omgång nu och brassar nog på med solros, mungbönor, ärtor och bockhornsklöver igen.